Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Na Blije Doos volgt relatiebox voor problemen thuis

Nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, proberen ze de oorzaak van veel kinderleed bij de wortel aan te pakken: ouders met relatieproblemen. Voorlichting is hierbij het toverwoord.

Quote

Ook als de ouders niet ruziën voor de ogen van hun kinderen, voelen die de spanningen in huis

Jeugdwethouder Aldrik Dijkstra
Volledig scherm
© AD

Problemen in de relatie van hun ouders blijken een veelvoorkomende oorzaak van die problemen. Door relatieproblemen eerder op te sporen en aan te pakken, hopen gemeenten dat minder kinderen in de jeugdzorg belanden. ,,Die kinderen groeien op in een onveilige omgeving,'' verklaart jeugdwethouder Aldrik Dijkstra van de gemeente De Ronde Venen. ,,Ook als de ouders niet ruziën voor de ogen van hun kinderen, voelen die de spanningen in huis.''

De Ronde Venen is één van de eerste gemeenten die plannen maken om eerder in te grijpen bij relatieproblemen. Vooral met voorlichting hopen ze dat ouders iets aan de spanningen thuis doen. Ze willen een alternatief voor de welbekende Blije Doos - een box met allerlei acties en folders voor zwangeren - maken. Daarin kan informatie komen met tips over hoe jonge stellen de relatie goed kunnen houden én waar ze terecht kunnen als het mis dreigt te gaan. Ook overweegt de gemeente consultatiebureaus in te zetten om aandacht te besteden aan de relatie tussen de ouders.

Hulpverlening
Bovendien komen hulpverleners meer in huis, nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg. Gemeenten, zoals De Ronde Venen, Eindhoven en Dongeradeel, willen dat zij zoeken naar de achterliggende oorzaken van de problemen bij de kinderen. Als blijkt dat er spanningen thuis zijn, kunnen ze met de ouders om de tafel om erover te praten of hen door te verwijzen naar relatietherapie.

Andere gemeenten richten de pijlen op het voorkomen van vechtscheidingen. In vier delen van het land - Rotterdam, Friesland, de IJsselstreek en Tilburg - onderzoeken gemeenten en jeugdhulpverleners hoe ze de spanningen in gezinnen sneller kunnen ontdekken en er eerder kunnen ingrijpen.

Quote

Vaak komen kinderen onterecht in de jeugdhulp terecht, omdat de echte problemen niet in kaart zijn gebracht

Adviseur Inge Anthonijsz.

Training
Ook in Eindhoven is de gemeente al langere tijd bezig om de scheidingsproblematiek te lijf te gaan. Al zo'n zeshonderd hulpverleners, onder wie schooldokters en medewerkers van kinderdagverblijven, hebben een training gehad om te herkennen wanneer kinderen onder de thuissituatie lijden.

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) merkt dat steeds meer gemeenten zoeken naar manieren om eerder grip te krijgen op relatieproblemen. Het instituut krijgt geregeld vragen binnen.

,,Vaak komen kinderen onterecht in de jeugdhulp terecht, omdat de echte problemen, zoals ruzies van hun ouders of scheidingen, niet in kaart zijn gebracht,'' verklaart adviseur Inge Anthonijsz.

Communicatie
Een groep hulpverleners en jeugdinstituten, waaronder het NJI, Villa Pinedo, de Nederlandse vereniging van familiemediators en het Expertise Centrum Kind en Scheiding, pleit ervoor dat gemeenten jonge stellen niet alleen 'bevallingsproof' maken, maar ook 'kindproof'. ,,Je kunt stellen leren om beter te communiceren. Daarmee voorkom je niet alle scheidingen, maar krijg je op zijn minst minder vechtscheidingen,'' legt initiatiefnemer en coach Corrie Haverkort uit.

In landen als Finland, Zweden en de Verenigde Staten is het gebruikelijk om al voor de geboorte een ouderschapstraining te volgen.