Het opnieuw kitten van de badkamer kan ervoor zorgen dat hij er als nieuw uitziet, verzekert klusvrouw Hieke Grootendorst.
Volledig scherm
Het opnieuw kitten van de badkamer kan ervoor zorgen dat hij er als nieuw uitziet, verzekert klusvrouw Hieke Grootendorst. © Eigen Huis & Tuin

Na deze klus ziet de vieze badkamer er weer als nieuw uit

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. In navolging op schoonmaakster Marja Middeldorp kijkt ze kritisch naar de kitranden in de badkamer. Zijn ze niet schoon te maken? Dan is vervangen een goede optie, zegt de klusvrouw.

Ik kom vaak in huizen waar de badkamer in prima staat is, maar niet meer zo fraai oogt. De klant wil dan vaak een gloednieuwe badkamer, maar met een paar kleine ingrepen krijg ik in veel gevallen de huidige badkamer weer als nieuw. Boosdoeners zijn vaak de beschimmelde kitranden langs de tegels. Ik hoor regelmatig van klanten: ‘Alle middeltjes heb ik geprobeerd, maar ik krijg die viezigheid gewoon niet weg!’

Mijn antwoord is: ‘Laat me eerst de kit eens vervangen en dan kijken we verder’.

Kitranden aanpakken moet je zien als terugkerend onderhoud, om de paar jaar. Zo blijft je badkamer (of andere ruimte in huis) er fris uitzien en voorkom je bovendien lekkage. Snelle winst toch?

Weg met schimmel

Zit er schimmel in de kitranden? Dan is vervangen de enige oplossing. Alleen schoonmaken heeft geen zin. Gebruik voor een waterdichte afwerking in de badkamer altijd siliconenkit. Kies de juiste kleur, want in tegenstelling tot acrylaatkit is siliconenkit niet overschilderbaar.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Lostrekken

Gebruik een breekmesje om oude kit te verwijderen. Houd het breekmesje plat op de ondergrond en haal het langzaam langs de kanten waar de kit vastzit, dan trek je die er zo uit. Maak de ondergrond daarna droog, stof- en vetvrij.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Schuin afsnijden

Nu is het tijd om een kitspuit, een spuit met afwerkzeep (voor kitwerk), een kit-spatel en wat vellen keukenrol klaar te leggen. Snijd het mondje van de kitspuit schuin af, zodat je de kit netjes kunt aanbrengen (maak de opening niet te groot, dan gebruik je te veel kit). Aan het papier veeg je het gereedschap af.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Afplakken

Let op: siliconenkit is moeilijk te verwijderen als die er eenmaal zit. Ben je onervaren? Plak dan de boven- en onderkant van de kitrand af met afplaktape en kit kleine stukjes per keer. Spuit vervolgens ruim nat met de afwerkzeep. Dan afstrijken met een kitspatel en de tape direct verwijderen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Gladstrijken

Spuit afwerkzeep op je vinger en strijk de opstaande randjes voorzichtig voor een laatste keer glad. Blijf niet modelleren; zodra de kit ook maar iets begint te drogen, kan het alleen nog maar mislukken.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Wil je meer weten over kitten in de badkamer? Kijk dan verder bij Eigen Huis & Tuin. Meer tips van Hieke Grootendorst? Hieronder laat ze zien hoe je behanglijm aanmaakt.