Na puur, melk en wit nu ook roze chocolade

VideoNa de bekende chocoladesoorten melk (bruin), puur (zwart) en wit komt nu ook roze chocolade op de markt. 80 jaar na de introductie van witte repen lanceert de grootste chocoladefabrikant ter wereld een zogenoemde ruby-variant.

De zachtroze chocolade, vandaag gepresenteerd in het Chinese Shanghai, wordt zonder kleur- en smaakstoffen gemaakt. De kleur zit van nature in de ruby-cacaoboon, aldus het Zwitserse bedrijf Barry Callebaut. Dat geldt ook voor de fruitige smaak, die volgens de organisatie doet denken aan bessen en zowel zoet als lichtzuur is.

Barry Callebaut maakt chocolade die gebruikt wordt in producten van bekende merken als Mars, Nestlé en Cadbury. Het kostte dertien jaar om het proces te ontwikkelen waarmee de ruby-bonen, die uit de hele wereld komen, hun specifieke smaak en kleur prijsgeven. Dat gebeurde in laboratoria in België en Frankrijk, onder meer in 's werelds grootste chocoladefabriek in het Oost-Vlaamse Wieze.

Slechte verkoop

Volledig scherm
Ruby-chocolade. © Barry Callebaut

Volgens het bedrijf laat marktonderzoek zien dat consumenten erg op roze chocolade zitten te wachten. De wereldwijde markt voor chocolade kan wel een meevaller gebruiken; de verkoop gaat volgens persbureau Bloomberg al een tijdje slecht.

Naar verwachting wordt de nieuwe chocolade geïntroduceerd in verschillende productgroepen. Vermoedelijk komen er dus niet alleen repen, maar ook bijvoorbeeld bonbons. Het is niet duidelijk wanneer de chocolade in Nederland verkrijgbaar is.

Volledig scherm
Roze ruby-chocolade. © Barry Callebaut