Narcis ‘Rip van Winkle’, wie weet nog naar wie die vernoemd is?
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over bloemen die zich al eeuwen in onze tuinen manifesteren.
Delen per e-mail
Grappig, hoe planten en bloemen die naar een maand zijn vernoemd door de klimaatverandering worden ingehaald. De narcis ‘March Sunshine’ bloeit nu niet in maart, maar in februari. Het maarts viooltje, Viola odorata, begint soms al in januari. De naam van narcis ‘February Silver’ berustte altijd op wishful thinking, want de bloei viel steevast in maart. Nu stoelt de naam op waarheid. Ook namen als ‘Septemberglut’ en ‘September Charm’ zijn niet meer accuraat als de bijbehorende sedums en Japanse anemonen in augustus bloeien.
Dan is het een stuk veiliger om een plant naar een persoon te noemen, al weet na een paar generaties niemand meer dat Ard Schenk naast een krokus ook een schaatser was. Tulp ‘Jantje Beton’? Narcis ‘Rip van Winkle’? Wie weet nog naar wie die vernoemd zijn?
Gevulde bloemen
Die ‘Rip van Winkle’ is een van mijn favorieten. Het is een miniatuurnarcis die nu bloeit, met gevulde bloemen. De trompet is in tientallen kleine puntige bloemblaadjes veranderd. De bloem - geel met een zweem van groen - lijkt verknipt, alsof er een maniak met een schaar bezig is geweest. Maar het resultaat is ontegenzeggelijk charmant. Behalve na een hagelbui, dan liggen de bloemen plat op de grond.
Gevulde bloemen worden ook dubbele bloemen genoemd. Natuurfundamentalisten kunnen er niets mee. Vaak wordt die dubbelheid veroorzaakt doordat stampers en/of meeldraden in bloemblaadjes zijn veranderd, zodat een bloem niet bevrucht kan worden omdat de geslachtsorganen misvormd zijn. Bijen en hommels hebben er niets aan.
Voor de tuinier heeft die dubbelheid voordelen, want een bloem die door een insect bevrucht is heeft zijn taak volbracht: doorbloeien heeft geen zin meer. De dubbele bloem bloeit echter eindeloos door. Die staat vruchteloos te wachten op iets wat nooit zal komen. Zolang er genoeg andere bloemen bloeien waar insecten wel terechtkunnen, maak ik geen bezwaar tegen de gevulde bloem.
Eeuwen oud
In de 17de eeuw zagen ze dat bezwaar ook niet, ze waren juist dol op dubbele bloemen. Als je naar een 17de-eeuws bloemstilleven kijkt, valt het op dat je van veel bloemen de dubbele versie tegenkomt. ‘Rip van Winkle’ was er toen nog niet. De dubbele narcis die je meestal op die bloemstillevens tegenkomt is de Dubbele Campernel, Narcissus x odorus ‘Plenus’, met bloemen als goudgele roosjes.
Campernellen zijn narcissen uit Zuid-Europa die al eeuwen gekweekt worden om hun zwoele geur. In de 17de eeuw waren ze niet winterhard. Toen werden ze in de kas gekweekt, maar in ons nieuwe klimaat kun je ze buiten planten. Die dubbele campernel is nog steeds verkrijgbaar. Plant een stel naast de voordeur om bezoek met een vlaag van geur te ontvangen. Voor de fundamentalisten is er ook een enkelbloemige variant te koop.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lange wachttijd voor mensen die huis willen verbouwen
Het is bijna onmogelijk om op korte termijn een aannemer in te huren voor een aanbouw, renovatie of verduurzaming van het huis. Klusbedrijven zitten soms al voor heel het jaar volgepland en vinden maar moeilijk nieuw personeel om uit te breiden. Dat blijkt uit een rondgang van deze site. -
PREMIUMVIDEO
Riet en Klaas remigreerden en kwamen terecht in een steenkoud huis: ‘Verwarming al een maand stuk’
Riet (73) en Klaas (75) Hulst besloten na zestien jaar in Hongarije te hebben gewoond, terug te keren naar hun moederland. Ze kwamen van een koude kermis thuis. Sinds ze in hun woning in Alblasserdam wonen, zitten ze zonder verwarming en warm water. -
eigen tuin eerst
Van deze vergeten vruchten in de tuin kun je sap en jam maken
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. De gele kornoelje mag best uit de vergetelheid worden getild, vindt hij. Van de vruchten kun je sap en jam maken. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
eigen tuin eerst
Het gevaar van geveltuinen: katten en honden die hun behoefte erin doen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Al wordt hij niet direct enthousiast van geveltuinen, met het gevaar dat huisdieren er hun behoefte in doen.
-
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
PREMIUM
Ook deze ‘doodgewone’ woningen in het Groene Hart kosten tegenwoordig meer dan een miljoen euro
Een vrijstaand rietgedekt landhuis in Amstelhoek met praktijkruimte, garage en een ligplaats voor een boot: natuurlijk hangt aan zo’n woning een stevig prijskaartje. Maar drie jaar geleden zou dat niet boven de miljoen euro zijn uitgekomen. Nu wel. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil.