Nieuw record: huis 21 procent duurder dan jaar geleden
UPDATEBestaande koopwoningen zijn in januari 21,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995, meldt het CBS.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft samen met het Kadaster gekeken naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal waren de prijzen in januari bijna verdubbeld.
De huizenmarkt zit op slot. Prijzen zijn torenhoog, er is veel vraag maar het aantal transacties daalt, omdat er niet veel te koop wordt aangeboden. Het Kadaster turfde in januari 14.053 woningtransacties. Dat is bijna 43 procent minder dan een jaar eerder.
Blaricum en Pekela
Vorig jaar bedroeg de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 387.000 euro. Een huis kopen in Blaricum is het duurst. Daar kost een woning gemiddeld 1 miljoen euro. Ook in Bloemendaal kwam de gemiddelde koopsom vorige maand net over het miljoen. Nooit eerder waren er gemeentes met dergelijke hoge gemiddelde verkoopprijzen. De gemeente Pekela zit aan de andere kant van het spectrum. Wie een miljoen heeft koopt daar vijf huizen. Een gemiddelde woning kost er 2 ton. Maar ook in Pekela heeft de woninggekte toegeslagen; een jaar geleden was de gemiddelde prijs nog maar 164.000 euro.
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zegt dat de sterke prijsstijgingen van de laatste tijd samenhangen met de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis. Inmiddels lopen de hypotheekrentes wel weer wat op, maar de effecten daarvan zijn volgens Van Mulligen nog niet in de cijfers te zien.
Wat ook meespeelt is dat er tijdens de coronalockdowns veel is gespaard, aldus de econoom. Huizenzoekers hebben vaak dus meer eigen geld achter de hand om in een huis te stoppen. Daarnaast is het aanbod aan te koop staande woningen flink geslonken. Om nog een huis te kunnen bemachtigen wordt door veel mensen daarom flink boven de vraagprijs geboden.
Nagenoeg alle gemeenten in Nederland registreren een hogere gemiddelde koopsom. In bijna 70 van de 352 gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs meer dan 20 procent hoger dan in 2020. In de toeristische gemeenten Veere en Ameland is de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 een paar duizend euro lager dan een jaar eerder.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video's62
De prijzen zijn flink gestegen, verdien jij je zonnepanelen nog wel terug?
-
PREMIUM19
Last van mollen in je tuin? ‘Maar één manier om nooit molshopen in je gazon te hebben’
Daar zijn de molshopen weer! In het voorjaar zijn mollen erg actief. Vervelend voor je gazon, maar verder is de mol zo onschuldig als wat. Al kun je ze wel weren. Onze tuinexpert Laurence Machiels legt uit hoe je dat het best doet. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Snelle prijsstijgingen woningmarkt kunnen molensteen voor de economie worden
De komeetachtige prijsstijging van woningen lijkt voorbij, zo stellen economen van Rabobank vandaag in een kwartaalbericht. Maar dat betekent niet dat de problemen op de woningmarkt over zijn.
-
11
Met een hoger energielabel wordt je woning tienduizenden euro’s meer waard
-
-
-
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Huis in Nederland werd afgelopen kwartaal 313 euro per dag duurder
Een koophuis in Nederland werd dit kwartaal gemiddeld 28.500 euro meer waard, wat neerkomt op zo’n 313 euro per dag. Dat is opvallend, meldt taxatiebedrijf Calcasa. In 2020 was de gemiddelde landelijke stijging van woningprijzen nooit hoger dan 100 euro per dag.