Nieuwbouw nu al in kritieke toestand
Het aanbod aan nieuwbouwhuizen daalt al zes kwartalen op rij, het aantal afgegeven bouwvergunningen loopt terug en minder kopers staan te trappelen om nieuwbouw te kopen. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van de TU Delft. ,,De situatie is nu al zorgwekkend en dan zijn de gevolgen van de stikstofdiscussie nog niet eens meegenomen.”
Zoek op Funda naar nieuwbouw en er lijkt behoorlijk wat te koop. Een nadeel is wel: het type aanbod is beperkt. Het zijn met name dure appartementen in hoge torens óf prijzige huizen. ,,Voor veel mensen zijn die woningen niet te betalen of niet hun smaak”, vat woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer de problemen samen.
Volgens de vandaag verschenen monitor koopwoningen zit de huizenprijs inmiddels op een ongekend hoog niveau: de gemiddelde verkoopprijs die bouwers plakken op een nieuwbouwhuis is 375.000, dat is 10 procent meer dan een jaar geleden. Voor grote groepen Nederlanders is dat financieel niet haalbaar en dat vertaalt zich in dalende verkoopcijfers.
Zo blijken er in het tweede kwartaal 22 procent minder nieuwbouwhuizen verkocht te zijn dan een kwartaal eerder. En dat is niet alles: het aanbod van nieuwbouw is al zes kwartalen op rij gedaald. In het tweede kwartaal zijn 6600 nieuwe huizen opgeleverd, het eerste kwartaal waren dat er nog 8500.
Mismatch
,,Er is een mismatch tussen wat mensen kunnen betalen en wat er wordt gebouwd. Er wordt nu vooral gebouwd voor het hogere segment”, beaamt Jannes van Loon van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB). De club wijt de torenhoge prijs aan een combinatie van factoren. De belangrijkste is de fors gestegen grondprijs.
De stijgende prijs in de nieuwbouw werkt flink door in bestaande bouw, zo blijkt uit de rapportage van TU Delft. De prijs zit niet alleen in de Randstad in de lift, ook in provincies als Groningen, Drenthe en Overijssel is de stijging relatief fors.
,,Door de sterk gestegen verkoopprijzen in de grote steden in het westen wijken mensen uit naar gebieden buiten de grote steden en andere delen van Nederland”, verklaart Boelhouwer die ontwikkeling. Dat wil overigens nog niet zeggen dat huizenzoekers makkelijker een woning vinden in de bestaande bouw. Ook daar is het aanbod beperkt.
Vertrouwen
Hoe somber de boodschap van TU Delft ook is, de consument heeft vertrouwen in de woningmarkt. In een recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek het vertrouwen zelfs licht gestegen. Vermoedelijk spelen de stijgende huizenprijs en de ultralage en nog steeds dalende hypotheekrente een rol.
Om dat vertrouwen erin te houden, ziet Boelhouwer de oplossing in het fors bijbouwen van huizen. ,,Ga als de wiedeweerga bouwen. En bouw niet alleen hele dure huizen maar ook betaalbare huizen.”
Volgens de NVB is dat nog niet zo simpel. Er is een gebrek aan bouwlocaties, capaciteitsproblemen bij gemeenten, zwaardere duurzaamheidseisen en een tekort aan personeel, luidt hun verweer. En bijbouwen zal volgens hen nog eens extra moeilijk worden met alle stikstofregels. ,,Het gaat nu al niet goed met de nieuwbouw maar het zou nog weleens flink slechter kunnen gaan”, aldus Van Loon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minder hypotheken afgesloten nu rente blijft stijgen
Het aantal hypotheekaanvragen is in april stevig afgenomen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. De rente blijft stijgen, wat zorgt voor enige afkoeling. -
met video
Welvaart groeit in steden veel harder dan op platteland
De economische ongelijkheid tussen regio’s wordt steeds groter. Vooral in een aantal grote steden groeit de welvaart snel, het platteland blijft achter. -
PREMIUM
Wie zijn tegenwoordig die ‘jongens van de bouw’?
Duizenden bouwvakkers vullen vandaag het Haagse Malieveld bij de demonstratie tegen strenge milieuregels. Maar wie zien we daar, wie werken er tegenwoordig in de bouw? ,,Polen, Roemenen, Spanjaarden: ze komen overal vandaan.” -
PREMIUM
Duizenden bouwprojecten liggen stil door stikstofcrisis: ‘Woningtekort is al te groot’
Duizenden bouwprojecten in de regio liggen stil vanwege de stikstofcrisis, veel daarvan in de woningbouw. ,,Onacceptabel: het tekort aan woningen ís al te groot”, zeggen deskundigen. -
Zorgen bij Heijmans over ‘stikstof’ en ‘PFAS’
ROSMALEN - Bouwconcern Heijmans uit Rosmalen maakt zich enstig zorgen over de gevolgen van de stikstof- en PFAS-problematiek. De gevolgen daarvan op de resultaten dit jaar zullen volgens Heijmans-topman Ton Hillen, zo stelt hij bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van 2019, nog gering zijn. Maar volgens hem is het wel zaak dat er snel goede en concrete maatregelen worden genomen om de problematiek op te lossen.
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.