Nieuwe betaalregeling zonnepanelen gunstiger dan verwacht: ‘Blijft slimme investering’
De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt minder snel afgebouwd dan verwacht. Vanaf 2023 moet je als zonnepaneelbezitter gedeeltelijk geld betalen voor stroom die je zelf niet gebruikt en dus aan het net levert. Het blijft echter aantrekkelijk om te investeren in zonne-energie, concluderen Vereniging Eigen Huis en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
De terugverdientijd kan voor een gemiddeld huishouden oplopen van de zeven jaar nu naar negen jaar als je pas in 2031 zonnepanelen aanschaft. Mensen die al zonnepanelen hebben, zien de terugverdientijd ook iets oplopen, maar die gingen ervan uit dat de salderingsregeling dit jaar geheel zou stoppen. Met de regeling ontvang je geld als je de opgewekte stroom niet zelf helemaal verbruikt.
Vorig jaar heeft minister Eric Wiebes besloten de succesvolle vorm van subsidie pas vanaf 2023 langzaam af te bouwen tot 2031, omdat deze helpt de elektriciteitsopwekking in Nederland te verduurzamen. Nu laat Wiebes aan de Tweede Kamer weten dat deze met stapjes van negen procent per jaar wordt afgebouwd in plaats van elf procent per jaar.
Mede dankzij de salderingsregeling is het aantal woningen met zonnepanelen gegroeid van 400.000 in 2015 tot 600.000 in 2018, blijkt uit de meest recente cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het financieel adviesbureau van Deloitte is er in totaal maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in ons land. Daar zou nog maar een fractie van worden gebruikt. Het is dan ook de verwachting dat het aantal zonnepanelen op huizen stevig blijft doorgroeien.
Subsidies
Als je als huishouden zonnepanelen koopt, krijg je daar geen landelijke subsidie voor, hoewel je wel de btw terug kunt vragen. Ook dat voordeel blijft bestaan. Via de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal is te zien of in je eigen gemeente een extra subsidiepotje beschikbaar is. De manier waarop de aanschaf van zonnepanelen landelijk wordt gestimuleerd is de zogenoemde salderingsregeling. Door die regeling kunnen burgers zonnestroom die zij niet zelf gebruiken terugleveren aan hun stroomleverancier. Hun elektriciteitsrekening gaat dan omlaag. Vanaf 2023 wordt die vorm van subsidie langzaam afgebouwd tot 2031.
Doordat de afbouw minder snel gaat dan oorspronkelijk zou gebeuren, is de laatste stap van 2030 naar 2031 wel groter, merkt Puk van Meegeren van Milieu Centraal op. ,,Toch blijft het tot dat jaar financieel gunstiger om zonnepanelen aan te schaffen dan verwacht”, zegt hij. De voorlichtingsorganisatie berekende dat de terugverdientijd bij aanschaf van tien panelen in 2020 6,9 jaar is. In 2023 zou de terugverdientijd 8,2 jaar zijn. Er wordt uitgegaan van zonnepanelen die 25 jaar meegaan. De 'winst’ die je met de investering maakt is gelijk aan een spaarrente van 3,5 procent.
De berekening van Milieu Centraal is iets conservatiever dan die van het kabinet, omdat onderzoeksbureau TNO ervan uitgaat dat de prijs voor de aanschaf van zonnepanelen blijft zakken met 3,5 procent per jaar. Maar zelfs als panelen niet goedkoper zouden worden, zou de terugverdientijd niet veel verder oplopen dan negen jaar gemiddeld (afhankelijk van aantal panelen, opbrengst en verbruik van het huishouden).
Eigen Huis ‘positief’
De Vereniging Eigen Huis, die opkomt voor de belangen van huizenbezitters, vindt het positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimum vergoeding komt, zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Minister Wiebes wil de terugleververgoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80 procent van het leveringstarief (exclusief belastingen) dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. De vergoeding is nu nog gesteld op 70 procent van het leveringstarief (exclusief belastingen).
De vereniging hoopt wel dat het nu is afgelopen met het ‘gemorrel aan een succesvolle regeling'. ,,Huiseigenaren moeten erop kunnen rekenen dat het bij deze aanpassingen blijft”, zegt Van der Veen op de website van Eigen Huis.
Milieu Centraal wijst er nog op dat stroom terugleveren aan het net sowieso geen goede strategie is. Je zou bijvoorbeeld beter overdag de wasmachine of vaatwasser aan kunnen zetten. Elke kilowattuur die je zelf gebruikt, hoef je niet te kopen. Dat scheelt 22,5 cent per kWh. Terwijl je voor elke kilowattuur die je níét gebruikt, maar aan het energiebedrijf levert, straks nog maar 6 cent krijgt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat te doen in een afkoelende koopwoningmarkt?
Nu de hypotheekrente stevig blijft stijgen en de koopwoningmarkt afkoelt, staan veel woningzoekenden en huiseigenaren voor een dilemma: de (ver)koop naar voren halen, met minder geld overbieden of juist wachten op een mogelijke daling van de prijzen? Twee experts geven advies - al mag je het geen advies noemen. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM
Deze bijzondere ‘stadsjungle’ komt straks in Rotterdam te staan, en het is nog sociale huur ook
Wakker worden van fluitende vogels en de geur van bloeiende jasmijn. En dat middenin de stad. Het kan straks in Rotterdam-West, waar Woonstad Rotterdam een bijzonder groen wooncomplex gaat bouwen. Een plek waar planten en dieren net zoveel aandacht krijgen als de mens. En helemaal mooi: met betaalbare, sociale huren. -
Sociale huurhuizen revolutionair verduurzamen? ‘Begin met een nieuwe voordeur’
Veel gemeenten eisen dat woningcorporaties voor de troepen uitlopen met het verduurzamen van huizen. Het is soms een hels karwei om hun huurders mee te krijgen, maar in Enschede lukt het inmiddels behoorlijk. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
PREMIUM
Prijs voor duurzame energie uit Nederland omhoog
Afgelopen jaar verdubbelde het tarief voor certificaten van onder meer ‘Hollandse wind’, waardoor nieuwe contracten voor duurzame energie enkele tientjes per jaar duurder waren dan standaard stroom en gas. Milieubewuste consumenten willen graag groene stroom uit eigen land en dat heeft een prijs. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUMbinnenkijken
Coby (81) verlaat haar huis aan de rivier waar de tijd stil heeft gestaan: ‘Dit huis was mijn ultieme droom’
Met een man als schipper, was een huis aan de rivier de ultieme droom voor Coby Dubbeldam (81). Jarenlang heeft ze genoten van de langsvarende schepen in de woning waarin de tijd qua interieur heeft stilgestaan. Nu is het voor Coby tijd voor een volgende stap. ,,Alles wat past gaat mee, anders ben je uit logeren.”