Volledig scherm
© YouTube/Nike

Nike lanceert zelfstrikkende Back to the Future-schoenen

Bijna 27 jaar nadat het personage Marty McFly ze droeg in de beroemde film Back to the Future haalt de werkelijkheid de sciencefictionwereld in: Nike brengt zelfstrikkende schoenen op de markt. Één nadeel: de futuristische stappers, waarvan de prijs nog onbekend is, moeten elke twee weken worden opgeladen.

Volledig scherm
© Nike

Volgens het merk zijn de sportschoenen, waarvan voetballer Christiano Ronaldo het eerste paar heeft gekregen, vooral handig omdat veters voortaan nooit meer losschieten. Bovendien trekken mensen veters per ongeluk snel te strak of te los, terwijl de zelfstrikkende schoenen zichzelf tot op de millimeter precies aanpassen.

Hoe werkt dat?
Als je voet in de schoen zit, meet de zool hoe zwaar je bent en of je meer naar voren of naar achteren leunt. Het binnenwerk doet denken aan een vishengel: de veter loopt rond een spoel en over talloze kleine katrolletjes die de schoen meer of minder strak vastmaken.

Met knopjes aan de zijkant kun je de veters losser of vaster aantrekken of, door een knopje ingedrukt te houden, helemaal losmaken. Naarmate je de schoenen vaker draagt, springen ze bij het aantrekken automatisch op de juiste 'instellingen'.

De mysterieuze lampjes aan de onder- en achterkant van de schoenen hebben overigens ook een functie: ze kleuren blauw als de sneakers volledig opgeladen zijn en worden achtereenvolgens geel, oranje en rood als ze aan de oplader moeten.