Volledig scherm
marja middeldorp © ADN Beeldredactie

Noodweer? Zo kun je lekkage voorkomen

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je handige trucjes kent. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week deel vier: de afvoer schoonmaken.

,,Ik was deze week toevallig in een huis terwijl er lekkage ontstond’’, zegt Middeldorp. ,,Dat kwam door alle regen. Al die verse jonge lenteblaadjes zijn geweldig, maar ze verstoppen ook je afvoer. Veel mensen vergeten dit klusje, dus dikke kans dat er ook nog herfstbladeren in de weg zitten. Het regenwater loopt dan niet goed door en als je ergens een poreus stuk cement hebt zitten, sijpelt alles naar binnen. Tijd dus om die regenpijp buiten aan te pakken, voordat binnen alles blank staat.”

Benodigheden:

- Handschoenen
- Iets van een kwastje
- Een stofzuiger

Wat moet je doen?

,,Haal het grove vuil uit de regenpijp. Vaak kun je het vuil met handschoenen er zo uittrekken. Oh, en pak eens een oud kwastje. Hartstikke handig. Daarmee zorg je dat het eerste vuil eruit is. Daarna pak je de stofzuiger en zuig je de afvoer leeg. Makkelijk toch? Je hebt hier nul middeltjes voor nodig.”

En als dat niet lukt?

Volledig scherm
Je kunt regenwater opvangen in een ton en dat water later gebruiken om de tuin te sproeien. Dan heb je ook minder snel wateroverlast. © Shutterstock

,,Dan kunnen wij het eventueel proberen met een freesmachine”, zegt een medewerker van de Loodgietercentrale. ,,Maar met een stofzuiger is inderdaad de makkelijkste manier. Als je er beneden niet bij kan, moet het vanaf het dak.” 

Als een regenpijp het riool in loopt, is het sowieso verstandig om de pijp af te koppelen. Door de steeds hevigere buien, raakt het riool anders overbelast. Tuincentra raden aan regenwater op te vangen in een ton, waardoor je het later kunt gebruiken voor de besproeiing.

Tip voor de vakantieganger

,,O ja, hé, ik heb ook nog een tip voor de vakantiegangers”, zegt Marja nog enthousiast. ,,Hiermee voorkom je dat je terugkomt in een huis met een muffe rioleringslucht. Doe voordat je weggaat een klein beetje slaolie in de afvoer. Echt maar een theelepeltje, hoor. Dat vet breidt zich uit op het water en vormt een soort laagje dat de vieze luchtjes niet doorlaat. Als je thuiskomt ruikt het nog steeds lekker fris naar je schoongemaakte huis. Spoel na je vakantie de slaolie wel even met de hete kraan weg. Nou, fijne vakantie!”