Onderzoek: knappe vrouw kan beter geen foto meesturen bij sollicitatie
Aantrekkelijke vrouwen die op zoek zijn naar een baan, doen er beter aan geen foto met hun sollicitatiebrief mee te sturen. Als zij knap gevonden worden, neemt de kans dat ze de baan ook krijgen namelijk af. Hoe deze onverwachte gang van zaken wordt veroorzaakt? Door jaloezie.
Dat blijkt althans uit een Israelische studie waar The Economist over bericht. Bradley Ruffle van de Ben-Gurion Universiteit en Ze'ev Shtudiner van het Ariel University Centre verstuurden fictieve sollicitatiebrieven naar 2500 echte bedrijven die personeel zochten. Per baan stuurden ze twee vergelijkbare brieven, één met en één zonder foto. De gefotografeerde mensen waren vooraf beoordeeld op aantrekkelijkheid.
Mannen
Wat bleek? Zoals te verwachten was, hadden aantrekkelijke mannen er voordeel bij om een foto mee te sturen, terwijl mannen die over het algemeen als onaantrekkelijk waren beoordeeld hun kansen op een gesprek juist vergroten als ze géén foto van zichzelf bijvoegden. Maar verrassend genoeg bleek dit bij vrouwen precies andersom te werken.
Aantrekkelijke vrouwen kostte het gemiddeld elf pogingen om voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden, wanneer ze een foto bijsloten. Deden ze dat niet, dan werd hun sollicitatiebrief na gemiddeld zeven pogingen positief ontvangen.
Domme blondjes
De hypothese dat de ontvangers zouden denken dat knappe vrouwen minder intelligent zouden zijn, de domme blondjes-theorie - bleek niet te kloppen. Want ook dat hadden de onderzoekers van tevoren gemeten. Er bleek geen overeenkomst te zijn tussen het uiterlijk en de verwachte intelligentie.
En dus moest er iets anders aan de hand zijn. In de Israëlische studie bleek maar liefst 93 procent van de personen die de sollicitatiebrieven moesten beoordelen, van het vrouwelijke geslacht te zijn. Dat leidde tot de onvermijdelijke conclusie dat er hier een veel basalere emotie in het spel is: jaloezie. De beoordelaars van de brieven zouden liever geen collega aannemen die knapper is dan zij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUM26
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
2
Getest: dit is het beste matras
Wat is het beste matras? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Sterkste daling van prijzen bestaande koopwoningen in tien jaar
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakten de prijzen met 2,3 procent ten opzichte van november, de sterkste daling in tien jaar. De prijzen zwakken nu al vijf maanden op rij af. Over heel 2022 gingen de prijzen nog wel met gemiddeld 13,6 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. -
-
-
PREMIUM
Kletsnatte muren en druppels aan het plafond: overal lekkage na zoveel regen
Het lijkt maar niet op te houden met regenen en dat leidt tot flink wat wateroverlast. Loodgieters zijn een stuk drukker met lekkages dan anders. Gedupeerden worden er moedeloos van, helemaal als het lek niet zo makkelijk te vinden is. -
69
Huizenmarkt stort verder in, volgens ABN: ‘Prijzen dalen sneller dan verwacht’
De dip op de woningmarkt wordt een diep dal. ABN Amro stelt de verwachting voor dit jaar fors naar beneden bij. Dit jaar verliezen koophuizen 6 procent van hun waarde en volgend jaar nog eens 4 procent.