Onduidelijkheid over haalbaarheid plannen voor 1 miljoen nieuwbouwwoningen
Het nieuwe kabinet wil dat er tot 2030 ongeveer 1 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd, maar het is onduidelijk of de gemaakte plannen bij dat aantal in de buurt komen. Volgens vakblad Cobouw en journalistiek onderzoeksplatform Follow The Money staat de aanpak van woningnood op drijfzand.
Tot en met 2024 zijn er bouwplannen voor 400.000 huizen. In de vijf jaar daarna 350.000, en van nog eens 450.000 huizen is niet helder of die voor of na 2030 worden gebouwd, zo blijkt uit het onderzoek. Het is bovendien maar de vraag of al die huizen er gaan komen. Inschatting is dat slechts iets meer dan de helft van de huizen die vóór 2025 op de planning staan zeker gebouwd gaan worden.
Niemand heeft een overzicht van welke concrete bouwplannen realistisch zijn of waar en wanneer woningen gebouwd worden, stellen de onderzoekers. De rijksoverheid en de provincies hebben het over ‘harde’ en ‘zachte’ bouwplannen, maar hanteren verschillende definities. In Noord-Holland is een plan hard als de gemeenteraad met een bestemmingsplan instemt. In Overijssel betekent ‘hard’ dat het bestemmingsplan onherroepelijk is. Sommige provincies maken zelfs helemaal geen onderscheid tussen hard en zacht, zoals Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg.
Daarnaast komen de perioden waarover wordt geteld niet overeen. Meestal trekken de provincies de sloopplannen niet af van het totaal aantal plannen. In Rotterdam bijvoorbeeld gaat dat om duizenden huizen.
Nieuwe minister voor Volkshuisvesting
Hugo de Jonge, bekend geworden als coronaminister, is onlangs begonnen als Minister voor Volkshuisvesting, een functie die in het vorige kabinet niet bestond. Een woordvoerder laat als reactie op het onderzoek weten dat het de nadrukkelijke wens van De Jonge is om beter in beeld te krijgen waar en voor wie woningen moeten worden gebouwd. In zijn eerste debat met de Tweede Kamer vorige week had hij het over ‘regie nemen’. ,,Te lang is geloofd in de markt als oplossing. Als de overheid geen regie neemt in tijden van schaarste, regeert het recht van de sterkste en dat mogen we niet laten gebeuren.”
Voor Coen van Rooyen, directeur van branchevereniging WoningbouwersNL, geeft het onderzoek een herkenbaar beeld. ,,Nu wordt goed onderbouwd wat wij altijd al roepen: op de cijfers die we van het ministerie kennen is wel wat af te dingen. Waar wij voor pleiten is een website Ditzijndeplanneninnederland.nl. Je zou precies moeten kunnen zien welke plannen er zijn, vanaf het prille begin van ‘we hebben een leuk idee’ tot aan de sleuteloverdracht. Als een plan een half jaar stil staat, moet een alarmpje afgaan en minister Hugo de Jonge de wethouder kunnen bellen en zeggen: ‘Hé, waarom gebeurt hier niks?’”
Het is volgens Van Rooyen heel makkelijk om een bouwplan zo te noemen, maar als er geen consequenties aan vastzitten, is hij bang dat er te weinig gebeurt. ,,Als je doelstellingen hebt om als land een bepaald aantal woningen te bouwen, moet je weten hoe realistisch dat is. In Noord-Holland worden bouwplannen gemaakt in de buurt van Schiphol, in gebieden waar te veel stikstof wordt uitgestoten en in weilanden waar weidevogels broeden. Dat is irreëel beleid.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Schoonmaaktip van de week24
Met dit middel krijg je de bekleding van je bank weer schoon en fris: ‘En het is ook nog eens goedkoop’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de bekleding van de bank onder handen nemen. -
VIDEO
Verhuurderheffing en jubelton afgeschaft: tien woonafspraken uit het regeerakkoord
Het nieuw te vormen kabinet krijgt een minister van Volkshuisvesting, de verhuurderheffing wordt afgeschaft vanaf 2023 en de ambitie voor woningbouw gaat met 100.000 nieuwbouwhuizen per jaar fors omhoog. -
PREMIUM28
Bouw van Rotterdamse woontoren van de baan: ‘Veel te weinig kopers’
De bouw van de Glashaventoren is van de baan. De woningverkoop van het prestigieuze project van Klunder Architecten op het Wijnhaveneiland is compleet stilgevallen. Lopen meer geplande woontorens in de Maasstad nu gevaar? ,,80 procent zal niet doorgaan.”Rotterdam -
tips
Een drupje bleek en minder groen: met deze tips blijft je bos bloemen langer mooi
Een vers bosje tulpen hoort bij het voorjaar, maar hoe hou je tulpen en andere boeketten in huis het langste mooi? Met deze tips geniet je langer van je bloemen.
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
Kabinet pakt wildwest op huizenmarkt aan: biedingen moeten openbaar worden
Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers moeten inzicht kunnen krijgen in wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden. Voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport komen waarschijnlijk verplicht in ieder koopcontract.