Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten er 900.000 woningen bij tot en met 2030. Dat getal wordt in twijfel getrokken.
Volledig scherm
PREMIUM
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten er 900.000 woningen bij tot en met 2030. Dat getal wordt in twijfel getrokken. © Kees Martens/DCI Media

Onenigheid over bouw van bijna 1 miljoen huizen

Nederland moet tot 2030 zo'n 900.000 woningen bouwen om het woningtekort en daarmee de woningnood op te lossen, stelt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Er is volgens een onderzoek dat ze liet uitvoeren meer geld nodig voor de bouwplannen. Woningmarktdeskundigen zetten vraagtekens bij de noodzaak van zo veel nieuwe huizen én er is discussie over ‘bouwen in het groen’.

32 reacties

 • Ans Fer Poppen Buijsman

  1 jaar geleden
  Jeetje. 75000 huizen gebouwd afgelopen jaar. Wat een prestatie. Ben van de "oude"generatie en kan mij nog de huizenbouw van na de oorlog herinneren. 192.000 woningen neerzetten was geen probleem per jaar. Met redelijk oppervlak en bovenal betaalbaar. Mensen met geld konden evengoed wel aan een huis komen of laten bouwen. Weet nog dat kabinet Drees niet akkoord gingen met minder huizen en ja, veel meer handwerk dan nu. Tijden zijn veranderd, regels onnavolgbaar geworden. Meer winst! zomaar Fer P
 • Ruud Janssen

  1 jaar geleden
  @Ben De Koning: Ik kan dat wel uitleggen. Het klopt namelijk niet want vele landen gaan ons voor. Klok en klepel verhaal: Nederland doet veel aan landbouwexport maar het grootste deel daarvan is de sierteelt.
 • Rijn van Dijk

  1 jaar geleden
  De vraag is natuurlijk, hebben we te weinig woningen of te veel mensen die voor een een woning in aanmerking komen.
 • ANN LIMBOS

  1 jaar geleden
  WAAR gaan ze die zetten ?
 • H.J.A. Rodenburg

  1 jaar geleden
  Los van de vraag of er 1 miljoen extra huizen noodzakelijk zijn: Er zijn ca. 7,5 miljoen woningen in Nederland, gebouwd met "gemiddelde" levensduur 100 jaar! Er moeten minimaal 75.000 huizen per jaar worden vervangen/herbouwd! Sinds 2000, is dat aantal niet behaald, laat staan dat er extra woningen zijn bijgekomen! Veel van de wél gebouwde woningen zijn 2e woning/vakantiewoning! Volgens de statistieken is de daadwerkelijke productie ca 50.000. Er is dus wel degelijk een tekort.