Onkruid bestrijden? Elektrocutie doet het goed
Eigen tuin eerstElektrocutie is hét toverwoord in de onkruidbestrijding van nu. Met 5000 volt door de wortels; het werkt.
In nieuwsberichten over invasieve exoten is het steevast kommer en kwel: rupsen van de buxusvlinder laten van onze geliefde buxussen een zielig skelet over. Kastanjemineermotten laten het blad van kastanjebomen verkleuren en afvallen, waardoor het in juli al herfst lijkt. En de Japanse duizendknoop breekt door het wegdek, of - erger - maakt huizen onverkoopbaar.
Tekst gaat verder onder de foto
Voor een beetje ondernemer betekent zo’n plaag een kans. Denk aan mannen in witte pakken die voor een paar honderd euro wel even een wespennest willen opruimen. Met de opmars van de Aziatische terrorhoornaar zal die prijs ongetwijfeld verdriedubbelen. Wat hier bestreden wordt is weliswaar de plaag zelf, maar bovenal de angst voor de plaag. Hetzelfde geldt voor de mannen in maanpakken die met een omgebouwde stofzuiger de eikenprocessierups te lijf gaan: veel geld voor iets wat de koolmees gratis doet.
Zeker nu chemische bestrijding onder vuur ligt, valt in de wereld van de onkruidbestrijders veel geld te verdienen. Het nieuwe toverwood is ‘elektrisch’. Jaren geleden heb ik zo’n straalkachel op een steel aangeschaft om paardenbloemen tussen mijn straatstenen te verwijderen. Het ding ligt in de schuur te verstoffen. Niet omdat het niet werkte, maar omdat het minstens vijf minuten duurde om een klein deel blijvend weg te stralen.
(Lees verder onder de foto.)
5000 volt
Goed nieuws: er zijn nieuwe ontwikkelingen in de elektrische onkruidbestrijding, waarbij het onkruid niet door verhitting om zeep wordt geholpen maar door elektrocutie. Een Brits bedrijf ontwikkelde de Rootwave, een apparaat waarmee je onkruid vernietigt door een stroomstoot van 5000 volt door de wortels en stengels te jagen. Het ding is ontwikkeld voor de landbouw, maar kan ook in tuinen en wegbermen worden toegepast.
Het werkt zo: de terminator nadert de plant met een handgedragen elektrische lans. Hij plaatst een aardpen in de grond, zo dicht mogelijk bij de uit te roeien plant. Na een druk op de schakelaar wordt de plant geëlektrocuteerd. De elektriciteit wordt omgezet in warmte, de wortels worden als het ware gekookt.
Het is spectaculair om het apparaat aan het werk te zien: je ziet een vonk als de lans de plant raakt, die daarna verwelkt in een wolk van stoom. Het mooie is dat je één plant aanpakt zonder de omringende vegetatie te schaden.
Aan die elektrische lans zitten een omvormer en een aggregaat vast - samen een flinke kofferbak vol. Geen optie voor de simpele tuinier, maar het apparaat biedt hoop voor mensen die zich geconfronteerd zien met een tuin vol woekerende reuzenberenklauw, akkerdistels of Japanse duizendknoop.
Met dit systeem, door hoveniers gebruikt, kom je van veel probleemplanten af zonder gif.
Wie is de beste klusser van Nederland en hoe maak je een mooi wandplankje? Hieronder vind je alle video’s over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Getest: dit is het beste matras
Wat is het beste matras? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUM
Deze gemeente reageert woedend omdat bewoners zonnepanelen op dak leggen, dit is waarom
Geschrokken van de astronomische energierekeningen laten steeds meer Nederlanders zonnepanelen op hun dak leggen. Zo ook in Baarn, waar bewoners van de Roos van Dekemahof er de handen voor ineen sloegen. De gemeente reageerde echter furieus. Wat is er aan de hand?
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
hip huis
Zo ziet de huisgevel van de toekomst eruit
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: geveltuinen, beschouwd door tuingoeroe Romke van de Kaa. -
eigen tuin eerst
Wachten tot de lente? Nee hoor, deze druifjes kunnen wel wat vorst weerstaan
Blauwe druifjes plant je nu. Ze groeien vroeg in het seizoen en het blad komt in het najaar al uit de grond, verzekert tuingoeroe Romke van de Kaa.