Volledig scherm
David en Arjan, de nieuwe columnisten van het ADmagazine. Foto Joost Hoving © Joost Hoving

'Ons gezamenlijke idee over verslaving klopt niet'

David en ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.

In een beetje morbide experiment wordt een rat helemaal alleen in een kooi gestopt. Hij krijgt twee flesjes water om uit te drinken en mag zelf kiezen. Het ene flesje is gevuld met schoon helder bronwater. In het andere flesje zit ook water, maar dat is gemixt met een flinke portie heroïne. Wat denk je dat er gebeurt? Precies: in no-time drinkt de rat alleen nog maar van het heroïnewater, net zolang tot een overdosis het beestje omlegt.

Logisch, denk je waarschijnlijk. Want dat is wat verslavende middelen doen. De chemicaliën in drugs, alcohol en sigaretten, maar ook de dopaminekicks van gokken, smartphonegebruik en pornoverslaving zorgen ervoor dat je er niks aan kan doen. Het product maakt je verslaafd en dus is het logisch dat de overheid veel geld steekt in de drugsbestrijding.

Maar daar gaat het fout, blijkt steeds vaker uit verschillende experimenten over de hele wereld. Ons gezamenlijke idee over verslaving klopt niet. En als je ziet dat het niet de middelen zijn die je verslaafd maken, zie je ook dat de oplossing ergens anders zit.

Quote

Nul ratten stierven aan de drugs

David en Arjan

Het experiment met de ratten werd herhaald. Opnieuw met een flesje bronwater en een flesje heroïnewater en de ratten mochten kiezen. Maar dit keer zat de rat niet in z’n eentje in de kooi: het was een gezellige rattenbende, met speelgoed en kaas en heel veel andere ratten om mee rond te rennen en seks te hebben.

Wat gebeurde er? De fles heroïne bleef onaangeraakt. Alle ratten dronken bronwater. Nul ratten stierven aan de drugs. Opeens was de heroïne overbodig.

De Britse journalist Johann Hari groeide gehavend op in een gezin van verslaafden en besloot te onderzoeken hoe hij dat bij zichzelf kon voorkomen. Hij ontdekte dat verslaving in eerste instantie niet wordt veroorzaakt door de chemicaliën in al die middelen, maar door iets anders: het ontbreken van fundamentele relaties. Mensen zijn net als ratten, zegt hij in zijn veelbekeken TED-talk.

Quote

De oplossing voor verslaving is verbinding

David en Arjan

De mate waarin we verbinding maken met andere mensen, geeft betekenis aan ons leven. Wanneer we om wat voor reden dan ook niet in staat zijn die verbinding te maken, zoeken we rust en vertrouwen in verslavende middelen. Daarom werkt de bestrijding van verslaving vaak zo slecht. Het maakt van mensen paria’s, die iets strafbaars of geheimzinnigs doen en zo nog verder buiten het systeem vallen. We bestrijden fundamentele eenzaamheid met het vergroten van eenzaamheid - en dat is dom.

Ben je gevoelig voor verslaving? Of leef je met mensen die dat zijn? Investeer dan voluit in jullie relatie. Breng tijd samen door. Wees open over je angsten en verlangens. Spreek uit dat je van elkaar houdt en er altijd voor elkaar zult zijn, wat er ook speelt. Bouw aan een diepe band met een ander mens.

De oplossing voor verslaving is niet onthouding. De oplossing voor verslaving is verbinding.

Reageren? magazine@persgroep.nl