Japanse duizendknoop bij de Veldstraat in Gilze waar een nieuwe wijk moet komen.
Volledig scherm
PREMIUM
Japanse duizendknoop bij de Veldstraat in Gilze waar een nieuwe wijk moet komen. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

‘Onuitroeibare’ duizendknoop zit nieuwbouw in de weg: tot 2,5 meter diep grond afgraven

Nu er meer gebouwd wordt, blijkt de bijna onuitroeibare Japanse duizendknoop steeds vaker een kostbare sta-in-de-weg. In Tilburg is een bouwproject stilgelegd. In Gilze moet bij de bouw van een wijk grond worden afgegraven en vernietigd. Hoe veel duurder het wordt hangt af van onder meer grootte en locatie.

 1. Terrorplant duizendknoop is terug van nooit echt weggeweest en dat gaat in ‘vreselijke hoeveelheden’
  PREMIUM

  Terror­plant duizend­knoop is terug van nooit echt weggeweest en dat gaat in ‘vreselijke hoeveelhe­den’

  De duivelse duizendknoop is terug van nooit weggeweest. Menig wijk in de stad wordt omsingeld door deze taaie exoot, die bij slootkanten, op hellingen en langs trambanen ontembaar voort woekert. Daarbij maakt deze ‘terreurplant’ meer kapot dan ons lief is: ander groen wordt verdrongen en de stengels wurmen zich door muren en funderingen heen. ,,En dat gebeurt in vreselijke hoeveelheden.’’
 2. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”