Volledig scherm
Wat moet er in de basisgereedschapskist? © Shutterstock

‘Ook als niet-klusser heb je een kistje basisgereedschap in huis nodig’

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag laat ze weten wat voor basisgereedschap een klusser nodig heeft.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik niet flink moest investeren toen ik mijn klusbedrijf opzette. Dat viel mee. Het enige ‘dure’ was mijn klusbus. Ik heb ook de allerbeste pneumatische boorhamer gekocht met een stofzuiger voor fijnstof. Door de jaren heen heb ik al zoveel gereedschap verzameld, dat mijn basis er al was. Ook kreeg ik hier en daar wat gereedschap van anderen waar ik heel blij mee was.

Sommige tangetjes gebruik je maar zelden. Een voorraad pluggen en schroeven begint klein en wordt vanzelf groter als je overhoudt van de ene klus. Dan grijp je bij de andere klus niet snel meer mis.

Kistje

Schaf een gereedschapskist met wat basisgereedschap aan, ook als je zelf niet handig bent. Stel dat je iemand op bezoek hebt die je gelijk wil voor een klusje vragen, dan heeft die niet allerlei gereedschap bij zich. En met een schroevendraaier kan bijna iedereen overweg.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Vijf van elk

Aan handgereedschap is een klein assortiment schroevendraaiers, inbussleutels, tangen en steeksleutels fijn. Kies er vijf van elk, dan grijp je niet mis. Een goede klauwhamer, stanleymes, rolmaat en waterpas mogen ook niet ontbreken. Bewaar alles in een kistje zodat je het bij elkaar houdt en niet hoeft te zoeken.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Machines

Met elektrisch gereedschap kun je het aantal klussen dat je zelf kunt doen flink uitbreiden. Een goede boormachine voor alle ophangklussen. Een accuschroefboor om te schroeven. Een schuurmachine voor schilderklussen. En wil je zelf dingen maken, dan is een decoupeerzaag handig. Dus hooguit vier machines als basis.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Diverse maten

Met een voorraadje materiaal hoef je niet voor elke klus naar de bouwmarkt heen en weer. Een assortiment pluggen en schroeven heb je wel nodig. Pluggen voor verschillende ondergronden. Diverse maten en soorten schroeven; platkop, bolkop en schroefhaken.

Volledig scherm
illustratie klusvrouw Hieke bij 'men neme' Tjitske Sluis © Tjitske Sluis

Blijf vragen

Je hoeft niet de hele bups in één keer aan te schaffen, breid het langzaam uit. En vraag de medewerker van een bouwmarkt gerust de oren van het hoofd, je steekt er altijd wat van op. Krijg je meteen inspiratie voor je verlanglijstje.