Ook planten worden met virussen besmet: ‘Er bestaat geen virusvrije tuin’
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Corona voor, corona na, maar laten we de virussen niet vergeten die onze planten aantasten.
Het coronavirus krijgt veel aandacht. Alsof er geen andere virussen bestaan. De mozaïekvirussen bijvoorbeeld, die je bij uiteenlopende planten als tulpen, komkommers en krokussen kunt tegenkomen.
In de 17de eeuw, ten tijde van de tulpengekte (toen je een grachtenpand kon kopen voor tien tulpenbollen), werden tulpen met gevlamde en gestreepte bloemen gewaardeerd. Het zou nog tot 1928 duren voordat wetenschappers erachter kwamen dat die vlammen en strepen werden veroorzaakt door het mozaïekvirus. Die decoratieve tulpen waren ziek.
Als je een veld bloeiende tulpen passeert, zie je soms mensen die met een aandachtige blik langs de tulpenbedden lopen, alsof ze hun horloge verloren zijn. Dat zijn 'ziekzoekers', wier taak het is geïnfecteerde tulpen op te sporen en te verwijderen.
Gevlamde tulpen bestaan nog. 'Rembrandttulpen' worden die genoemd, hoewel die beste Rembrandt nooit van zijn leven een tulp heeft geschilderd. Deze tulpen zijn niet ziek, maar door selectie ontstaan. Vaak zijn ze paars met witte vlammen, of geel met rood.
Verspreid door dieren
Plantenvirussen worden verspreid door dieren die van plantensappen leven en daarom vaak een snuit als een stiletto dragen. De bekendste is de bladluis. Die prikt in een blad of stengel en verspreidt hiermee het virus. Vooral de vliegende bladluis werkt efficiënt. En omdat luizen overal voorkomen, bestaat er geen virusvrije tuin. Vaak tast zo'n virus de plant niet aan, die is dan alleen drager, maar soms gaat de groei van een besmette plant zichtbaar achteruit. Dat zie je in de moestuin: raakt een courgette of een komkommer door een virus geïnfecteerd, dan wordt het blad een mozaïek van licht- en donkergroene vlekken. Zo'n patroon is aardig om te zien, maar al snel verdort het blad en sterft de plant.
Kun je er iets tegen doen? Jazeker. Er zijn courgetterassen in de handel die redelijk resistent zijn en komkommers worden vaak geënt op een onderstam die weinig virusgevoelig is. Die geënte komkommerplanten zijn niet goedkoop, maar in goede zomers (komkommers houden van warmte) haal je de investering eruit.
Reageerbuisplant
Sommige tuinplanten worden niet gezaaid, maar gekloond. Dat zijn bijvoorbeeld planten met dubbele bloemen, waarbij de meeldraden in bloemblaadjes zijn veranderd. Geen meeldraden, geen stuifmeel, en dus ook geen zaad. Je kunt zo'n plant alleen vermeerderen door hem te stekken of te scheuren. Daarmee vermeerder je ook het virus waarmee elke plant vroeg of laat te maken krijgt. En als je eeuwenlang kloont, verzwakt die plant. Hier heeft de moderne techniek uitkomst gebracht: veel planten worden nu gekloond via weefselkweek, een methode waarbij virusvrije groeitopjes in een laboratorium verder gekweekt worden.
Een soort reageerbuisplant, dus.
Ga je zelf komend weekend de tuin in? Kijk voor tips op Eigen Huis & Tuin. Voor meer wooninspiratie, zie onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Geen tuin? In potten en bloembakken kun je toch tuinieren
Rustig in de tuin werken, het is een veelgehoorde tip voor wie in deze rusteloze coronatijden verplicht thuiszit. Voor je geluksgevoel zijn bloemen, planten en met je handen in de aarde woelen sowieso goed. Maar wat als je geen tuin hebt? Geen probleem, ook in potten en bloembakken kan je tuinieren. Tuinexpert Romke van de Kaa geeft tips. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
PREMIUM
Homeowner anxiety: ‘Dat scheurtje in die muur, is dat de voorbode van een totale instorting?’
Angsten komen in alle vormen en maten en die van Noortje Poortman (39) heet homeowner anxiety: ze is doodsbang voor problemen met haar woning. Dat scheurtje in de muur, is dat de voorbode van een totale instorting? -
PREMIUM
Laat je tuin profiteren van warm en droog weer
Als we straks te maken krijgen met een ander klimaat, kunnen we daar net zo goed van profiteren, vindt tuingoeroe Romke van de Kaa. Deze planten doen het goed in een warmere en drogere omgeving.
-
PREMIUMBINNENKIJKEN
Herbert kon (tot zijn eigen verbazing) een rijksmonument kopen: ‘Zal wel iets mis mee zijn, dacht ik’
Herbert Bloembergen (58) woont aan de Molenstraat in een pand uit 1640 met een opvallende gevel. Hij vindt het een eer dat hij in een huis met zo’n rijke geschiedenis mag wonen. -
PREMIUM
Bouw dreigt te stagneren door tekort aan zand en grind vanwege laagwater
De bouw in Nederland dreigt te stagneren door een tekort aan bouwmaterialen. Door de lage waterstand in de grote rivieren kan er onvoldoende zand en grind uit Duitsland aangevoerd worden. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.