Volledig scherm
Het middel Roundup is populair bij boeren, maar ook bij mensen die er hun tuin mee beschermen tegen onkruid. © REUTERS

Oostenrijk verbiedt als eerste land onkruidverdelger glyfosaat

Oostenrijk is het eerste Europese land dat de onkruidverdelger glyfosaat verbiedt. Met de nieuwe wetgeving kan Oostenrijk op ramkoers komen met de Europese Unie (EU). 

In Wenen sprak een meerderheid in het parlement zich uit voor een verbod op de onkruidverdelger van de Duitse chemie- en farmaceutische reus Bayer. Bayer is producent van Roundup, wereldwijd het best verkochte middel tegen onkruid. 

Het Planbureau voor de Leefomgeving in Nederland liet onlangs weten dat glysofaat de drinkwaterkwaliteit in Nederland in gevaar brengt doordat boeren nog altijd volop landbouwgif gebruiken. Beloftes van het kabinet om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen, worden niet waargemaakt.

Vrije markt

De Europese Unie stemde in 2017 ermee in dat het product nog vijf jaar in gebruik mocht zijn. Individuele lidstaten mogen enkel door de EU goedgekeurde goederen verbieden in bepaalde omstandigheden, omdat dit de anders de vrije markt kan ondermijnen. De Europese Commissie heeft nu drie maanden om de Oostenrijkse wet aan te vechten.

Door landbouwgif neemt vermoedelijk ook het aantal bijen en andere vliegende insecten af. Probleem daarbij is dat boeren weinig werk maken van het aanleggen van bloemrijke ‘akkerranden’. Ook steeds minder tuinen in Nederland zijn bezaaid met bloemenvelden, waardoor insecten het moeilijk hebben.