Opgelicht door de slotenmaker? ‘We kunnen alleen mensen bewust maken’
Als je jezelf hebt buitengesloten, is het wijs om goed op te letten zodra je professionele hulp inroept. Er opereren flink wat malafide slotenmakers op de Nederlandse markt. Hoewel je in zo’n geval snel weer binnen staat, valt de rekening vaak hoog uit. Journalist Marloe van der Schier overkwam het zelf.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt per maand zo’n twintig meldingen per maand over slotenmakers. Ze brengen hoge bedragen in rekening en maken misbruik van de situatie van consumenten die ‘snel hulp zoeken als zij zijn buitengesloten’, aldus ACM.
Ook het televisieprogramma Opgelicht wijdde er recent nog een uitzending aan en ook De Consumentenbond zei eerder wekelijks klachten te ontvangen van consumenten over facturen van slotenmakers die variëren van 200 tot meer dan 1000 euro. Op internetfora staat het vol met ervaringen.
Hoe dit soort oplichters te werk gaat, ontdekte ik onlangs zelf. ,,Heel goed dat u een inbraakstrip hebt, mevrouw. Maar in dit geval maakt dat het lastiger. Anders had ik de deur zo open gehad.” Twee jonge mannen, trainingspakken aan, staan bij onze voordeur. Ons slot is kapot, mijn man en ik staan buiten en deze mannen komen de deur open maken. Boren, wrikken, timmeren, er komt zelfs een koevoet aan te pas. ,,Het slot zit echt heel erg vast”, zegt de slotenmaker. Gelukkig staan we zo’n drie kwartier later toch binnen. Op dat moment zijn we nog opgelucht.
Dat verandert snel. Alles bij elkaar, inclusief een nieuw slot, moeten we zo’n 900 euro afrekenen. En dat is exclusief btw. Dus reken maar uit. De inboedelverzekering vergoedt alles, verzekerde de slotenmaker nog die middag toen hij mijn vriend en mij de rekening toeschoof. Helaas: dat bleek niet het geval. Het slot dat de slotenmakers ons verkochten, bleek toen we ’s avonds de prijs opzochten, bovendien niet meer dan 50 euro te kosten. Wonder boven wonder krijg ik de slotenmakers nog aan de lijn, na drie keer bellen. De hoge prijs voor het slot is te verklaren ‘door de marge die de baas rekent’.
Buitenproportioneel
Bart Adema, bestuurslid van branchevereniging Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten gilde (NSSG) herkent de signalen. ,,Ik weet niet precies wat de situatie was en wat dit zou moeten kosten, maar deze prijs is buitenproportioneel. Het uurtarief is gemiddeld zo’n 75 euro per uur. Daar komt nog wel wat materiaalverbruik, voorrijkosten en misschien een weekendtoeslag bij, maar zo’n hoog totaalbedrag heb ik nog nooit in rekening gebracht.” De branchevereniging hoort regelmatig dit soort verhalen. ,,Er is moeilijk iets tegen te doen, wij kunnen alleen mensen bewust maken”, zegt Adema.
Het uurtarief is gemiddeld zo’n 75 euro per uur
,,De malafide slotenmakers kopen advertenties in op Google, waar wij als kleine bedrijfjes met minder budget niet tegen op kunnen”, legt hij uit. ,,En het vervelende is dat wij vervolgens degene zijn die ze weten te vinden en klagen als ze alweer geld moeten betalen om hun probleem op te lossen.” Ook heeft Adema meegemaakt dat zijn naam misbruikt wordt. ,,Een klant vraagt dan of hij met sleutelspecialist Adema spreekt, dat wordt vervolgens bevestigd. Achteraf moet ik ze vertellen dat ze mij helemaal niet hebben gesproken.” De branchevereniging baalt er van want dit is ‘een hartstikke mooi vak’.
Boetes
De ACM is op dit moment samen met de politie bezig met een onderzoek naar misstanden bij sleutelboeren, aldus een ACM-woordvoerder. ,,Dit kan resulteren in het opleggen van boetes die kunnen oplopen tot 900.000 euro per overtreding.” Daarnaast zijn ze bezig om de misleidende websites aan te pakken en proberen ze consumenten te informeren over de betrouwbaarheid van slotenmakers.
Zo ben je malafide slotenmakers te slim af
- Als een slot slecht begint te werken, moet je actie ondernemen. Dat wil zeggen: in alle rust een goede slotenmaker zoeken, adviseert Adema.
- Om te voorkomen dat je jezelf buitensluit, is het verstandig om reservesleutels bij vrienden, familie of buren achter te laten. Dan heb je geen slotenmaker nodig als je de deur per ongeluk achter je dicht trekt.
- Een betrouwbare slotenmaker is vaak aangesloten bij de branchevereniging NSSG en/of heeft een politiekeurmerk. Ook is een fysieke locatie een goede indicatie: eerlijke slotenmakers werken vanuit een winkel of hebben een vestigingsadres. Adema: ,,Ze hebben in elk geval geen reden om daar geheimzinnig over te doen.”
- Ga niet af op de betaalde advertenties op Google - vaak de eerste zoekresultaten - en kijk of er recensies zijn over het bedrijf.
- En het belangrijkste: bewaar de rust om even goed te zoeken naar een goede slotenmaker. ,,Als je buiten staat, moet je toch wachten”, aldus Adema. Maak direct goede prijsafspraken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Bekijk hieronder onze populairste video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Starters laten klushuizen links liggen vanwege hoge bouwprijzen
Steeds meer starters laten klushuizen aan zich voorbijgaan, constateren makelaars. Door flink toegenomen materiaalprijzen is een grote verbouwing voor hen niet meer te betalen. Gevolg: klushuizen staan langer te koop. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Bulgaarse student heeft geen woonruimte in Tilburg en vliegt dus maar heen en weer voor colleges
Van Sofia naar Tilburg en weer terug. Nickolay Doyrenski, student aan Tilburg University, vliegt twee keer per maand op en neer om zijn lessen te kunnen volgen. En hij is niet de enige student die dat doet. ,,Niemand heeft mij verteld dat het zó moeilijk zou zijn om in Tilburg een woning te vinden.” -
PREMIUM24
Ouderen moeilijk te bewegen naar kleiner huis om plaats te maken voor gezin: ‘Ik wil niet méér betalen’
Ouderen laten verhuizen vanuit hun (te) grote huis om plaats te maken voor een gezin. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het woningtekort voor starters, maar de praktijk blijkt lastig: ,,Ik wil best kleiner wonen, maar ik wil natuurlijk niet méér betalen!” -
PREMIUMBinnen&Buiten
Willy verrast zichzelf met vertrek uit uniek grachtenpand: ‘Het is gewoon te groot’
Willy Tiekstra en haar partner verkopen hun dubbele bovenwoning aan het Oosteinde in Delft. Een beetje tot hun eigen verbazing. ,,Maar het is gewoon te groot voor ons tweeën.”
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Snelle groei zonnepanelen zet door: 'Als je ze niet hebt ben je dief van je eigen portemonnee’
Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. Daarmee wordt de grens van 1 miljoen woningen met zonnepanelen waarschijnlijk in de zomer gepasseerd. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNER). -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.