Opnieuw versoepeling hypotheeknormen, vooral voor tweeverdieners
Het kabinet is van plan de hypotheeknormen voor 2021 verder te versoepelen, met name voor tweeverdieners. Het laagste inkomen van de twee gaat voor 90 procent meetellen in plaats van 80 procent en een studieschuld drukt minder op het maximale hypotheekbedrag, zo is het voorstel.
Delen per e-mail
Dat gaat een groot effect hebben op mensen die volgend jaar een huis willen kopen, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van vergelijkingssite Independer.nl. ,,Middeninkomens kunnen wel 20.000 euro meer lenen voor een huis en het bedrag loopt op bij hogere salarissen.”
De wijzigingen in de leennormen zijn aangeraden door het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Ze zijn onlangs overgenomen door het kabinet en ter consultatie aangeboden dus iedereen die wil, kan reageren voordat de Tweede Kamer er mee aan de slag gaat.
Prijzenrecords
Er zou nog wel behoorlijke kritiek kunnen komen op het plan aangezien het de toch al hoge huizenprijzen verder laat stijgen, zo verwacht Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. Hij verwijst naar een studie waar De Nederlandsche Bank vorige week mee kwam, die aantoonde dat de grotere leencapaciteit (met name door de lage rente) de belangrijkste aanjager is geweest van de huizenprijzen en niet de krapte op de huizenmarkt. Ook woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer zei onlangs al tegen deze site dat de lage rente de grootste veroorzaker is geweest van de prijsrecords die nog steeds verbroken worden. De gemiddelde huizenprijs is al 330.000 euro.
Het verruimen van de leennormen klinkt positief voor starters, maar het is de vraag of zij er echt wat aan hebben
,,Het verruimen van de leennormen klinkt positief voor starters, maar het is de vraag of zij er echt wat aan hebben”, zegt Vrieselaar. ,,Het kan zijn dat zij omdat ze meer kunnen lenen, bereid zijn een hoger bedrag neer te tellen voor een huis. Dat heeft vervolgens ook weer een indirect effect op de huurprijzen, want beleggers moeten mee in het overbieden.”
Emancipatie
Doordat het de afgelopen jaren fiscaal steeds aantrekkelijker is gemaakt om allebei te werken, houden tweeverdieners meer geld over
Naar dergelijke effecten kijkt het Nibud niet bij het advies om de leennormen te verruimen, bevestigt een woordvoerder. ,,Wij kijken puur naar de betaalbaarheid van de woonlasten. Doordat het de afgelopen jaren fiscaal steeds aantrekkelijker is gemaakt om allebei te werken, houden tweeverdieners meer geld over”, zegt Gabriëlla Bettonville namens het Nibud. Bovendien is emancipatie een belangrijke drijfveer. ,,Het komt minder vaak voor dan voorheen dat één van de ouders de baan opzegt op het moment dat ze kinderen krijgen.”
Het tweede inkomen is dankzij dit standpunt heel rap zwaarder gaan meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Tot 2016 telde het nog maar voor een derde mee, vanaf 1 januari 2021 dus waarschijnlijk wel voor 90 procent.
Vrieselaar denkt echter dat er meer redenen zijn om terughoudend te zijn met het meewegen van het tweede inkomen dan alleen een stijging van de huizenprijs. ,,Op sommige punten is het risico voor tweeverdieners op de huizenmarkt ook groter. Zo is het risico op verlies van inkomen groter als je met z'n tweeën bent, aangezien dat al gebeurt als één van de twee z'n baan verliest. Verder komt het voor dat relaties uitgaan natuurlijk, en met de nieuwe leennormen wordt het moeilijker om de hypotheek op één salaris te dragen.”
Het Nibud wijst erop dat eenverdieners juist weer met andere risico's te maken hebben. ,,Bij verlies van inkomen is er altijd een risico als iemand een huis heeft gekocht en dat geldt dus zeker voor alleenstaanden", aldus Betonville. ,,Gezien vanuit de portemonnee vinden we het advies verstandig. Het is aan de politiek wat ze hiermee gaan doen.”
In het rekenvoorbeeld hieronder zie je het effect van de versoepelingen in de leennormen die door het kabinet worden voorgesteld. Je eigen maximale hypotheek berekenen met de voorwaarden van nu, kan hier. Independer is onderdeel van dezelfde uitgever als deze site, DPG Media. We werken samen bij het inzichtelijk maken van financiële keuzes. Bekijk onder het rekenvoorbeeld de podcast Huis & Hypotheek die we samen maken.
Een stelletje heeft een modaal inkomen (36.000 euro bruto per jaar per persoon), waarbij de één 40.000 euro verdient en de ander 30.000 euro. Als nu de maximale hypotheek wordt berekend, wordt het hoogste salaris voor 100 procent als toetsinkomen meegerekend en het tweede salaris voor 80 procent (24.000 euro). In de nieuwe situatie vanaf 1 januari 2021 zou hetzelfde inkomen voor 90 procent meetellen (27.000 euro). De maximale hypotheek is dan niet 328.441 (bij een rentepercentage van 1,75 procent), maar 351.651 euro, dus zo'n 23.000 euro meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenmarkt was zelden zo krap, prijzen stijgen opnieuw flink
Het was deze eeuw nog nooit zo moeilijk om een geschikte koopwoning te vinden als het afgelopen kwartaal en dat had niets met de coronacrisis te maken. De huizenmarkt is bijzonder krap en de huizenprijzen stegen naar gemiddeld 335.000 euro, maar liefst 8,8 procent hoger dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland. -
PREMIUM
Edwin en Marieke verhuisden van stad naar platteland: ‘Nogal een omslag, maar we waren zó verliefd’
Niet even makkelijk een pizzaatje meer laten bezorgen of effe naar de supermarkt ‘om de hoek’. Edwin en Marieke van Nieuwaal verhuisden van de stad naar het platteland van de Hoeksche Waard en delen hun ervaringen via Instagram. ‘Het was best wel even een omslag, hoor. Hoe gaan we dít nu weer doen, dachten we. Maar we waren zó verliefd.’ -
Bewoners sociale huurwoningen krijgen dit jaar geen huurverhoging
Het kabinet bevriest de huren voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Dat zijn huizen met een gereguleerde huurprijs. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren besloten na een oproep van de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMBinnen&Buiten
Jan en Lia verkopen hun authentieke Haagse bovenwoning met modern tintje
Jan Bos en Lia Brekweg verkopen hun drielaagse bovenhuis aan de Regentesselaan in Den Haag. De twee zijn nu nog harstikke fit. ,,Maar je wil niet wachten tot je móet verhuizen. Dat willen we voor zijn.” Wij gingen bij hen langs voor de rubriek Binnen&Buiten.
-
podcast
Zo gebruik je overwaarde voor de aankoop van een nieuw huis
De huizenprijzen liggen momenteel op het hoogste niveau ooit. Doorstromers op de huizenmarkt (van koop naar koop) hebben daardoor veel voordeel. Ze kunnen hun overwaarde gebruiken om de hypotheek te verlagen óf een duurder huis te kopen. Hoe zit dat precies? -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?