Oud en afgedankt is niet lelijk als je het goed op kan poetsen
Hip huisZou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: upcycling.
Wil je een nieuwe bank of lamp hebben, dan zul je misschien niet direct aan een kringloopwinkel denken. Toch zit er veel dynamiek in die tweedehandsmarkt. De afgelopen jaren zien steeds meer mensen dat in. Pak de jaarverslagen van kringloop-gigant Het Goed er maar eens bij: in coronajaar 2020 kwam daar bijna 32.000 ton aan spullen binnen, voor zo’n 2 miljoen betalende klanten. Elk zichzelf respecterend dorpje heeft wel een eigen kringloopzaak.
Met upcycling maak je optimaal gebruik van die afgedankte voorwerpen. Bij een stoffige tuinset kan een nieuwe kleur bijvoorbeeld al wonderen doen. Maar je kunt er nog veel verder in gaan. Een oude surfplank wordt een tafelblad, olievaten veranderen in hippe stoelen en oma’s oude theepot blijkt uitstekend te werken als plantenbak. Hoe creatiever, hoe beter.
Verduurzamen steeds belangrijker
De interieurtrend sluit goed aan bij een tijd waarin verduurzamen steeds belangrijker wordt. Waar het vroeger wellicht nog een taboe was om afdankertjes in je huis te hebben, kun je er tegenwoordig juist een positief statement mee maken. Sebastiaan van Dulken, eigenaar van upcycling-bedrijf Ruig & Geroest, vertelt dat hij via die weg ook al veel bedrijven als klant heeft.
,,Ik word dan bijvoorbeeld gevraagd om een kantine of vergaderruimte in te richten”, vertelt de ontwerper die onder meer hanglampen van oude boilers maakt. ,,Ze willen graag aan hun klanten laten zien dat ze duurzaam en circulair werken, dus dat straalt dan ook door naar hun eigen omgeving. Voor een netbeheerder maakte ik hanglampen van hun eigen glazen isolatoren. Heel schaars materiaal, dus helaas kan ik er niet zelf nog meer van maken.”
,,Ik probeer zoveel mogelijk seriewerk te maken”, vervolgt Van Dulken. ,,Zo maak je de meeste impact op het milieu, en er gaat ook gewoon veel tijd in zitten als je elke keer een nieuwe tafel of lamp moet ontwerpen. Inmiddels heb ik een goed netwerk opgebouwd, met mensen die bijvoorbeeld perfecte boilers op de schroot voor me bewaren.”
Bekijk bij vtwonen meer inspiratie voor upcyclen en recyclen.
‘Tegenwoordig zo’n snelle omloop in producten’
Ook ontwerper Pepe Heykoop heeft een voorliefde voor gebruikte materialen. ,,Soms gaat iets al heel lang mee en besluiten mensen opeens dat het niet meer mooi of makkelijk genoeg is”, vertelt hij. ,,Er zit tegenwoordig zo’n snelle omloop in producten. Ik hou daar niet zo van. Op de korte termijn ben je er eventjes blij mee, maar drie jaar later is het weer kapot of uit de mode.”
Heykoop vertelt dat hij nooit bewust ergens naar op zoek gaat. ,,Als je iets in een specifieke maat of kleur wilt hebben, kun je beter naar een normale winkel gaan. Ik vind het juist leuk om met een open blik rond te lopen in een kringloopwinkel, of gewoon op straat. Verbazend om te zien wat mensen soms weggooien. Het leuke is dat je van tevoren nooit weet wat je gaat vinden.”
,,Eigenlijk ben ik mijn hele leven al constant aan het scannen voor zulke kansjes”, gaat Heykoop verder. ,,Ter plekke kun je door iets geks geïnspireerd raken. Soms blijkt dat achteraf gezien toch gewoon oude troep te zijn geweest, maar op andere momenten ben ik zo blij dat ik iets mee naar huis heb genomen.”
Voor mensen die twijfelen of ze bij een schroothoop of kringloopwinkel wel de juiste keuze maken, heeft Van Dulken nog een tip. ,,Denk vooral in mogelijkheden, niet in problemen. Met elk voorwerp kun je duizend verschillende dingen doen. Je hoeft ook echt niet je hele interieur te upcyclen. Eén object kan juist een eyecatcher worden. Als je gasten daar dan naar vragen, zit er ook meteen een mooi verhaal omheen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Je kleding drogen op een rekje? Nooit doen!’ en nog vier andere tips voor een duurzaam huis
„Mijn vrouw doucht graag. Ze staat er zo anderhalf uur onder.” Marco Jansen breekt zich het hoofd over een manier waarop hij de kosten kan drukken, zonder zijn vrouw de badkamer uit te jagen. Hij vraagt advies aan energiecoach Gerrit Nijland. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Sterkste daling van prijzen bestaande koopwoningen in tien jaar
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakten de prijzen met 2,3 procent ten opzichte van november, de sterkste daling in tien jaar. De prijzen zwakken nu al vijf maanden op rij af. Over heel 2022 gingen de prijzen nog wel met gemiddeld 13,6 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. -
Hip huis
Van klassiek tot kitsch: met terrazzo kun je alle kanten op
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: terrazzo. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Fundaparel: op social media raken mensen niet uitgepraat over deze badkamer in dit huis
Bruine tegels, hier en daar met bloemmotief, appelgroene kleuren op muren en schrootjes, heel veel schrootjes. De jaren 70-uitstraling van een te koop staande woning aan de Varviksingel in Enschede trekt de aandacht op woningsite Funda. Op Instagram-account Funda’s Finest houdt vooral deze foto van de badkamer de gemoederen bezig.