Volledig scherm
© ANP

Paniek onder passagiers in brandend vliegtuig

Update189 passagiers hebben zondag op de luchthaven van het Turkse Antalya doodsangsten uitgestaan toen brand uitbrak in een vliegtuig van de Turks-Nederlandse maatschappij Corendon. In het gedrang dat ontstond bij het verlaten van het vliegtuig liepen enkele reizigers botbreuken op. Ook werden 25 passagiers onwel omdat ze te veel rook hadden ingeademd.

Het incident deed zich voor toen een Boeing van Corendon aan het taxiën was om op te stijgen met bestemming Trondheim in Noorwegen. Plots brak er brand uit in de cockpit. De Duitse krant Bild meldt, op basis van getuigenverklaringen, dat 'de piloten en stewardessen hard wegrenden, en de passagiers aan hun lot over lieten.'

'Toen we de rook opmerkten, wilden we het toestel verlaten', zegt een betrokken passagier. 'Maar de bemanning zei ons te blijven zitten.' Toen de eerste vlammen duidelijk zichtbaar uit de cockpit sloegen, zou de bemanning volgens de toeriste het brandende toestel 'nog voor ons' hebben verlaten.

Reactie Corendon
In een reactie op het bericht, zegt Corendon dat de piloot direct alle 189 passagiers opdroeg het toestel te verlaten. Daarbij ontstond enige paniek. Na instructies van alle crewleden hebben passagiers onder leiding van de crew het vliegtuig verlaten door de daartoe bestemde uitgangen voor en achterin het vliegtuig.

De bemanning zou, aldus de vliegmaatschappij, tot de laatste passagier het toestel verlaten had aanwezig zijn geweest. De Turkse autoriteiten wilden noch deze versie, noch de versie van de passagiers bevestigen. De Noren van hun kant hebben alvast een onderzoek ingesteld.