Volledig scherm
PREMIUM
Peter Sierksma © Gijs Kast

Peter zegde zijn baan op om schrijver te worden

AD MagazineHet idee ooit zijn naam op de omslag van een boek te zien staan, was zo aantrekkelijk dat Peter Sierksma zijn baan opzegde. Schrijver, dát zou hij worden. Maar het liep anders.

Af en toe wordt de vraag nog gesteld. De vraag naar Het Boek. Het Boek dat bijna twintig jaar boven de markt hing en al die tijd als een wolk met me meetrok.

Het is een kwestie van snel schakelen. Doe ik de korte of de lange versie? Meestal de korte: ,,Goed, dank je. ’t Schiet al aardig op.’’

De lange is lastiger, want voor je het weet lig je op de pijnbank. In dat geval rest er slechts één uitweg: de gang der zelfspot, ofwel een kwinkslag met verwijzing naar de even genadeloze als troostrijke schrijverscartoons van Peter van Straaten, Stefan Verweij, Kamagurka. En niet te vergeten ZAK, pseudoniem van de Belgische cartoonist Jacques Moeraert, die mijn lot al vroeg voorzag: zegt een oude vrouw met stok tegen manlief die wat sip achter zijn laptop zit: ‘Weinig schrijvers kunnen het totale oeuvre op hun grafsteen laten zetten’.