Piekverkoop gasketels, maar warmtepompen winnen terrein
Nieuwe woningen worden bijna uitsluitend gasloos gebouwd, maar toch piekt de verkoop van hr-ketels in Nederland. In 2019 zijn er 450.000 ketels verkocht, bijna 5 procent meer dan het jaar ervoor. De verkoop van warmtepompen groeit echter sneller.
Dat blijkt uit de derde Gasmonitor 2020, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken, uitgevoerd door Natuur & Milieu. Er is gekeken naar hr-ketels, warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels of combinaties daarvan. Ook warmtenetten zijn in het onderzoek opgenomen. Het aantal aansluitingen op een (duurzaam) warmtenet steeg met 3,5 procent naar ruim 400.000.
De hr-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein
Nederland telt 8 miljoen huizen en volgens het Klimaatakkoord moet de woningvoorraad in 2050 energieneutraal zijn. Al over tien jaar moeten de eerste 1,5 miljoen huizen van het aardgas zijn afgekoppeld. ,,De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen. Wie nu een hr-ketel aanschaft, heeft de komende 15 jaar nog aardgas nodig. De hr-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein”, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu.
In de nieuwbouw worden steeds minder woningen op aardgas aangesloten, sinds er geen aansluitplicht meer geldt. Dat komt er in de praktijk vaak op neer dat nieuwe huizen niet meer op het gasnet aangesloten mogen worden. Begin 2020 was 83 procent van de nieuwbouwwoningen aardgasvrij.
Warmtepomp grootste stijger
Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger. In 2019 zijn 45.000 warmtepompen voor verwarming verkocht, een groei van 25 procent ten opzichte van 2018. Bestaande huizen moeten eerst goed worden geïsoleerd om een warmtepomp rendabel te maken, maar ze verbruiken over het algemeen veel minder energie dan hr-ketels en ze werken op stroom. In combinatie met zonnepanelen of andere groene stroom stoot een huis met een warmtepomp dus geen CO2 uit.
Een deel van de hr-ketels wordt geïnstalleerd in combinatie met een warmtepomp, een zogenoemde hybride installatie. Hoe groot dit aandeel hybride installaties is, is niet bekend. Natuur & Milieu pleit ervoor dat deze cijfers wel beschikbaar komen. Ook Henk Sijbring van de verwarmingsbranche denkt dat de impact van hybride ketels niet moet worden onderschat. ,,Een hr-ketel met warmtepomp kan wel 80 procent minder gas verbruiken dan een normale hr-ketel. Onze ambitie is om in 2023 al 100.000 hybride installaties te verkopen, een kwart van alle hr-ketels. Op termijn zou het misschien een goede oplossing zijn, want dan kunnen we overschakelen van aardgas naar groen gas, zoals biogas of waterstof.”
Voor de verwarming is gas nog steeds de ‘marktleider’, maar in de keuken verliest gas het van elektriciteit. Sinds 2016 is de elektrische inbouwkookplaat meer in trek dan de ouderwetse gaskookplaat. Afgelopen jaar kocht maar liefst 82 procent van de mensen een elektrische kookplaat.
Bekijk hieronder alle video's van de sectie wonen van deze site.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Zo maak (en houd) je de rubbers van je douchecabine en koelkast schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de deurrubbers van je koelkast of douchecabine. -
48
Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Kritiek op Klimaatakkoord: ‘Wacht met je huis verduurzamen als het te duur is’
In een uiterst kritisch rapport waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het voor de meeste huizenbezitters te duur is om hun woning energieneutraal te maken. Het kabinetsbeleid ligt onder vuur. ,,Zie het als een winstwaarschuwing”, aldus hoofdonderzoeker Frans Schilder. -
PREMIUM50
Op korte termijn dalen de energieprijzen, waar doe je als consument goed aan?
Nu Budget Energie als eerste de energieprijzen verlaagt tot onder het prijsplafond, verwachten experts dat meer leveranciers volgen. Waar zit je als klant het beste, in een snel veranderende markt?
-
Tweede Kamer wil dat huis verduurzamen wél rendabel wordt
In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarin wordt gesteld dat het verduurzamen van de eigen woning voor de meeste huizenbezitters helemaal niet rendabel is. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.