Han Lörzing in Houten-Castellum: ,,Zet mij asjeblieft niet neer als een soort veldheer van de Vinex.”
Volledig scherm
PREMIUM
Han Lörzing in Houten-Castellum: ,,Zet mij asjeblieft niet neer als een soort veldheer van de Vinex.” © Koen Laureij

Planoloog verdedigt aangeharkte perfectie: 'Vinex-wijk behoort tot het beste wat Nederland is overkomen’

Over Vinex-wijken heeft iedereen een mening en vaak is die negatief. Bewoners van Leidsche Rijn bij Utrecht, Houten-Zuid of Vathorst bij Amersfoort kunnen de kritiek onderhand dromen: ‘Burgerlijk’, ‘truttig’, ‘eenvormig’. Maar planoloog Han Lörzing is juist lyrisch: de Vinex behoort tot het beste wat Nederland is overkomen. Heerlijk toch, die aangeharkte perfectie?

10 reacties

 • Daphne Zwaan

  4 maanden geleden
  Ik heb 10 jaar in een vinexwijk gewoond, maar geniet nu sinds een jaar heerlijk van de ruimte in een jaren-70 wijk. Veel meer groen en daardoor meer soorten vogels, ruimer opgezet, grotere tuinen en ik heb veel meer contact met de buurt. Geen moderne cluster basisscholen met files op regendagen, maar een gezellige buurtschool. Wel meer onderhoud aan ons huis natuurlijk, maar wij gaan hier voorlopig niet meer weg!:-)
 • Piet Klaas

  4 maanden geleden
  Ik vind Vinex wijken juist heerlijk om te wonen,mooie moderne huizen met veel groen en slootjes. Over het algemeen rustig met uitschieters in het weekend wat meer geluid in de zomermaanden. Als je van drukte en reuring houd kan je beter meer in het centrum gaan wonen. Overlast van mensen kan je altijd wel hebben waar je ook woont,ligt net aan het soort mensen wat je toevallig naast je hebt. Het is ook een kwestie van geven en nemen,de ene keer maak jij wat meer lawaai en visa versa.
 • J.C. Phitphan

  4 maanden geleden
  @Jan den Hartogh Hoe zie je dat voor je?? starters, singles, gepensioneerden, jonge gezinnen, maar ook gescheiden mensen, en gewone gezinnen ze willen allemaal een vrijstaand huis met een stuk grond voor weinig, de realiteit is dat het heel veel geld, maar ook enorm veel ruimte kost, ik vrees dat blokkendozen, heel hoog, de toekomst zal zijn.
 • Anoniem

  4 maanden geleden
  Voor m'n werk kwam ik vaak in Vinex-buurten. Op Ypenburg en Leidschenveen zag het er aardig uit maar kwam ik heel veel fouten tegen in installaties en constructies. Ook moesten op verschillende plekken naast duurdere koopwoningen sociale huurwoningen gebouwd worden. Drie keer raden wie van wie het meeste last had. Ik heb gezien dat barbecues over het hek van de buren waren gekieperd omdat ze vroegen of het om 02:00u stil mocht zijn omdat zij 's ochtends wel moesten gaan werken.
 • Marco S. Zelf

  4 maanden geleden
  De huizen kunnen er dan leuk uit zien, de buurten zijn relatief best vaak een bijeen geraapt zooitje asocialen. Overal afval, tuinen die niet onderhouden worden, geluidsoverlast, geweld, inbraken, ... Leuk, zo'n wijk. Doe mij dan maar een jaren '70 of '80 wijk. Daar praten de meesten nog met elkaar, letten we op elkaars spullen en is het veel gezelliger.