Om de Ceanothus, of de Californische sering, zoemen hommels en bijen.
Volledig scherm
Om de Ceanothus, of de Californische sering, zoemen hommels en bijen. © Shutterstock

Plant eens een Ceanothus, die bloeit met een soort blauwe bloemkolen

eigen tuin eerstNergens zijn de de gevolgen van de klimaatverandering zo zichtbaar als in Zeeland. Palmen wuiven in de zeebries, bananenplanten vormen nieuw blad en lotusbloemen wiegen boven het water van vijvers. En om de Ceanothus, of de Californische sering, zoemen de hommels en bijen. Het zeewater is grijs in plaats van blauw, maar anders zou je je wanen aan de Rivièra.

Die Californische sering bloeide ooit in juni, maar nu al in mei. Zelden heb ik een plantennaam gezien die zo misplaatst is. De bloemen zijn hemelsblauw (een kleur die bij onze gewone seringen niet voorkomt), de struiken worden zelden hoger dan 2 meter en de bloemtrossen lijken eerder op ronde poederdonsjes dan op puntige seringenpluimen.

Romke van de Kaa
Volledig scherm
Romke van de Kaa © Joost Hoving

Seringen bloeien rijk, maar takken en blad zijn altijd te zien. Californische seringen bloeien zo overdadig dat er geen struik meer te zien is; ze lijken op grote blauwe bloemkolen. Die onwaarschijnlijk rijke bloei maakt de struik zo populair. Plus het feit dat je na de bloei nog een bekoorlijke heester overhoudt. Daarbij vergeleken is de gewone sering een onbehouwen takkenbos.

Ik weet het: de mantra luidt ‘plant inheemse waar, dan helpen wij elkaar’, waarbij die wederzijdse hulp vooral gezien moet worden als een reddingsboei voor onze inheemse insecten. Maar insecten zijn niet gek. Op de Zuid-Amerikaanse fuchsia, de Aziatische springbalsemien en de Noord-Amerikaanse teunisbloem vind je de rupsen van het groot avondrood. Dit inheemse nachtvlindertje zou zijn eitjes op onze vaderlandse wilgenroosjes moeten leggen. Kennelijk zijn nachtvlinders minder fanatiek dan onze heemplantenpropagandisten.

Californische seringen vallen uiteen in twee groepen: een groep die ‘s winters zijn blad verliest en een groep die groen blijft. Die tweede club - de groenblijvers - is het minst winterhard. In tuincentra is de populairste Ceanothus wintergroen. Begrijpelijk, want hoe groener het blad en hoe vorstgevoeliger de struik, hoe dieper blauw de bloemen. Blauw is de kleur die het beste verkoopt, dat kan iedere kweker je vertellen.

Natuurwet

Nu kun je met zo’n Californische sering best een risico nemen. Want het lijkt wel een natuurwet: hoe rijker de bloei, hoe korter het leven. Misschien geldt dat ook wel voor ons mensen. Een Ceanothus wordt niet heel oud. Na een jaar of acht is hij wel aan vervanging toe. En acht zachte winters op een rij, dat is geen uitzondering meer.

Wanneer je een Ceanothus moet planten? Nu. De struik is lastig te verplanten en wordt altijd in potten gekweekt. Je kunt hem planten in volle bloei. Mits je niet met vakantie gaat en water geeft tot hij goed groeit. Geen probleem lijkt me, dit jaar.

Wil je meer tips voor in de tuin of ben je op zoek naar wooninspiratie? Kijk verder op Eigen Huis & Tuin of bekijk onderstaande video’s.