Volledig scherm
© Instagram | teri_bels

Populaire puntkomma-tattoo behelst diepere betekenis

Een tatoeage van een puntkomma op je pols, vinger of achter je oor. Wie een beetje rondkijkt op social media loopt grote kans een foto tegen te komen van iemand die zo'n tatoeage heeft laten zetten. Het tekenen of permanent tatoeëren van het leesteken op het lichaam is de afgelopen tijd enorm in populariteit gegroeid. En dat komt niet omdat mensen zich opeens zijn gaan interesseren voor interpunctie. De puntkomma-tattoo heeft een speciale, diepere betekenis.

Het plaatsen van het leesteken is onderdeel van het semicolonproject, opgericht door de Amerikaanse Amy Blueul uit Green Bay, Wisconsin. De vader van de 31-jarige vrouw pleegde in 2013 zelfmoord. Om andere mensen met suïcidale gedachten te ondersteunen, besloot ze een speciaal project in het leven te roepen, met als symbool de 'semicolon', Engels voor puntkomma. 

De achterliggende gedachte van de puntkomma is dat er altijd een reden is om géén punt achter je leven te zetten. Het verhaal stopt niet, maar gaat verder achter de puntkomma. Er is alleen soms een omslag nodig, een rustmoment. 

Tegen de Engelse nieuwssite The Independent benadrukte Blueul dat je voor deze beweging niet in 'een God' hoeft te geloven, en dat het ook is bedoeld om mensen met andere mentale aandoeningen te inspireren, te bemoedigen en een hart onder de riem te steken.

Wereldwijd
Wie een beetje rondkijkt op Facebook loopt grote kans een foto tegen te komen van iemand die de tatoeage heeft geplaatst. En die foto's komen uit de hele wereld. 

Veel mensen vertellen ook over hun eigen beweegredenen achter het plaatsen van de tattoo, zoals de Italiaanse Francesca Sara. ,,Vorig jaar heb ik mijn man verloren, hij was pas 38 jaar", schrijft ze op Facebook. ,,Ik ben depressief en denk elke dag aan zelfmoord. Mijn puntkomma-tatoeage helpt me herinneren dat mijn verhaal misschien tóch nog niet voorbij is. Dat ik moet blijven vechten".

Mentale steun
Dat de puntkomma niet alleen bedoeld is voor mensen met suïcidale gedachten, bewijst de 21-jarige Noor Lars Ole Ingvaldstad. De tatoeage is een goed steunpunt in moeilijke tijden. Het herinnert me dat mijn verhaal nog niet uit is, ook al ben ik bipolair en op dit moment zwaar depressief".