Volledig scherm
Prins Bernhard van Oranje-Nassau bezit honderden huurhuizen in Amsterdam. © ANP

‘Prins Bernhard hoort niet bij grootste huizenbezitters’

De tien grootste particuliere verhuurders op de woningmarkt bezitten samen zo’n 35.000 huizen. Aat van Herk is de grootste pandjesbaas met 5.820 woningen in eigendom. Prins Bernhard junior haalt de top 300 niet eens, met ‘slechts’ 42,6 woningen volledig in bezit. 

Uit onderzoek van De Volkskrant en het kadaster blijkt dat de zoon van prinses Margriet der Nederlanden en Pieter van Vollenhoven niet de dominante huisbaas is zoals hij de laatste jaren bekend werd. Hij kwam in opspraak omdat hij verhuurregels zou hebben overtreden en regeringspartij ChristenUnie kwam met een plan voor een belasting die zijn naam zou dragen: de Prins Bernhard-taks. 

Voor dit onderzoek is gekozen om slechts één eigenaar per woning te tellen, om dubbeltellingen te voorkomen. Prins Bernhard heeft dan 27 huizen in privébezit en 15,6 via zijn bv’s als ondernemer, 42,6 in totaal. Wel is hij via bv’s eigenaar van 590 objecten, vooral veel winkels en kantoren.

Huisbazen Top-300

Uit alle verzamelde gegevens heeft De Volkskrant een ‘Huisbazen Top-300’ samengesteld. Daarin valt direct op dat de sociale woningbouwverenigingen in Nederland nog steeds de grootmachten zijn als het gaat om huurhuizen. Met 2,3 miljoen huurwoningen zijn zij de erfgenamen van meer dan honderd jaar volkshuisvesting. 

Eén miljoen huizen zijn in handen van particulieren of beleggers. Die manifesteren zich momenteel nadrukkelijk op de huizenmarkt door veel nieuwe huizen te kopen. De gemiddelde huur in de vrije sector wordt daardoor opgedreven en is inmiddels 1.100 euro per maand. 4,4 Miljoen koopwoningen zijn in bezit van bewoners zelf, oftewel mensen met een eigen huis.