Volledig scherm
© Paul Rapp

Psychologen: Zet gerust al een kerstboom neer, het maakt je gelukkiger

Heb je zin om nú al de kerstverlichting van de zolder te halen en een boom uit te gaan zoeken? Doen!, zeggen psychologen. Mensen zouden zelfs een gelukkige 'boost' krijgen, als ze al vroeg beginnen met het versieren van een kerstboom. 

,,Het zorgt voor een neurologische verandering in je brein waar je gelukkig van wordt", zo verklaart psychologe Deborah Serani aan Today. ,,Alles wat je even uit je normale routine haalt, prikkelt je zintuigen."

Tijdens gure herfstdagen kan het ophangen van feestelijke kerstverlichtingen volgens haar zelfs een 'boost van dopamine' veroorzaken: het hormoon dat je een goed gevoel bezorgt.

Een magische periode 

,,Kerstmis is voor velen een magische periode, een periode van onschuldigheid en plezier'', zo verklaart Serani die 'boost'. Dit zal vooral spelen voor mensen die een gelukkige herinnering hebben aan hun kindertijd en het samenzijn tijdens kerst. 

Maar niet alleen nostalgische factoren spelen een rol. Ook de lichtjes en kleuren wakkeren volgens de psychologe onze gelukshormonen aan. Volgens chromotherapie, ook wel kleurentherapie, zorgen de lichtjes en kleuren voor meer energie en een blijer gevoel. 

'Ga op vakantie'

Toch is er ook een keerzijde aan het verhaal. Doet de kerstperiode iemand juist denken aan een ongelukkige jeugd, dan zorgen de kerstbomen en -versieringen eerder voor een naar gevoel. 

Als dat het geval is, dan tipt geluksexpert Elizabeth Lombardo mensen om een nieuwe traditie te creëren rondom kerst. ,,Ga op vakantie, kijk samen een film met de familie of doe vrijwilligerswerk. Zo koppel je op den duur kerst aan andere, leukere dingen."

De familie Lok uit Rotterdam is al weken in kerstsferen. Sinds begin november is hun huis verlicht. Bekijk hier de video.