Rechter in Airbnb-zaak: vergunning verplicht bij verhuur aan toeristen
Amsterdammers die hun woning verhuren aan toeristen, hebben daarvoor altijd een vergunning nodig. Dit volgt uit een uitspraak die de Raad van State vandaag heeft gedaan. Mogelijk is door die uitspraak alle verhuur aan toeristen in de hoofdstad illegaal.
Delen per e-mail
Amsterdam voert een felle strijd met Airbnb omdat veel bewoners klagen over overlast van toeristen. Volgens onderzoeksbureau AirDNA is het aantal overnachtingen zo'n twee miljoen per jaar. 25.380 huizen zouden worden verhuurd aan toeristen.
,,Op basis van de eerste indruk van de uitspraak is het zonder vergunning verhuren van je hele woning aan toeristen, momenteel geheel verboden,” zegt wethouder Laurens Ivens. Hij noemt de uitspraak ‘verrassend’, maar ook een ‘belangrijke kans’ in de strijd die Amsterdam voert tegen de explosieve groei van vakantieverhuur in de stad.
De gemeente Amsterdam stelt sinds 2017 dat een vergunning niet nodig is als de woningeigenaar de verhuur meldt en zich houdt aan de maximale termijn van dertig dagen per jaar. Deze uitzonderingen zijn niet mogelijk, stelt de Raad van State: de vergunning is een wettelijke plicht. De gemeente kan nog wel boetes uitdelen voor illegale vakantieverhuur.
Rechtszaak
Deze uitspraak ging over de zaak van een Amsterdamse, die haar woning in 2018 voor vijf dagen verhuurde aan Amerikaanse toeristen. De vrouw kreeg een boete van zesduizend euro, omdat ze de verhuur niet vooraf had gemeld bij de gemeente. Daar was ze het niet mee eens.
Amsterdam legde eerder al vast dat verhuurders deze vergunning niet hoeven aan te vragen als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In de nieuwe Huisvestingsverordening, die op 1 januari is ingegaan, werd dat weer bekrachtigd. De voorwaarden zijn bijvoorbeeld maximaal dertig dagen per jaar, aan niet meer dan vier personen. Ook moeten ze de verhuur melden bij de gemeente.
Mogelijk alle verhuur illegaal
De Raad van State vindt dat de gemeente helemaal geen uitzonderingen mag maken op de wettelijke vergunningsplicht. De Amsterdamse vrouw hoeft de boete dan ook niet te betalen, omdat de gemeente die had opgelegd op de verkeerde gronden. Amsterdam had de boete moeten opleggen omdat de verhuurster geen vergunning had en niet omdat ze had verzuimd de verhuur te melden.
De gevolgen van deze uitspraak zijn niet helemaal duidelijk. De Raad van State zegt dat de gemeente nog altijd boetes mag uitdelen, maar dan wel vanwege het ontbreken van een vergunning. Amsterdamse verhuurders hebben vrijwel nooit een vergunning, omdat die niet nodig was. Het zou dus betekenen dat alle vakantieverhuur illegaal is.
Dertig dagen
Een woordvoerder van de Raad van State zegt dat de gemeente nog altijd de vrijheid heeft te bepalen wie wel of geen boete krijgt vanwege het niet hebben van een vergunning. Een Amsterdammer die zonder vergunning langer dan dertig dagen per jaar verhuurt, kan dan een boete krijgen. Zijn buurman die ook geen vergunning heeft, maar zich wel aan de termijn houdt, zou dan de dans ontspringen. De gemeente moet hiervoor wel de regels aanpassen, aldus de woordvoerder.
Onlangs is de nieuwe huisvestingsverordening vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam. Deze nieuwe regels bieden Amsterdam de mogelijkheid vakantieverhuur te verbieden in drukke delen van de stad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zelfbouw is booming: Marion en Sjoerd hadden nog nooit geklust, maar bouwden penthouse
Je eigen huis bouwen is booming. Het Voorburgse zelfbouwbedrijf Steenvlinder groeide in vijf jaar van twee naar 50 werknemers. ,,Ons droomhuis was nergens te vinden. Toen besloten we het zelf te maken.” -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
2020 bracht ook mooie dingen Willem bouwt met zijn eigen handen een huis: ‘Hier wonen we relatief in een isolement’
Er zijn mensen die 2020 liever direct willen vergeten, voor sommigen bracht dit jaar juist iets goeds. Deel 6: Willem Degeling (54) steekt samen met zijn vrouw Marijke (53) en dochter Yanou (19) elk vrij uurtje in de bouw van hun eigen huis. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
Koopwoning Amsterdam voor het eerst gemiddeld boven half miljoen euro
De gemiddelde huizenprijs van een bestaande koopwoning in Amsterdam kwam in het derde kwartaal van 2019 voor het eerst boven een half miljoen euro uit. Sinds 2013 zijn huizen in de hoofdstad twee keer zoveel waard geworden. -
hip huis Met deze slimme tips breng je als beginner kleur in huis
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: kleuren. -
Wéér rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro in Amsterdam, topinvestering van belegger
Een vastgoedbelegger probeert flink te cashen met een woning in het populaire Amsterdam-Zuid. Opnieuw staat een rijtjeshuis voor 1,55 miljoen euro in de etalage. Dat is zeven ton oftewel 82 procent meer dan de aankoopprijs twee jaar geleden.