Rechter in Airbnb-zaak: vergunning verplicht bij verhuur aan toeristen
Amsterdammers die hun woning verhuren aan toeristen, hebben daarvoor altijd een vergunning nodig. Dit volgt uit een uitspraak die de Raad van State vandaag heeft gedaan. Mogelijk is door die uitspraak alle verhuur aan toeristen in de hoofdstad illegaal.
Amsterdam voert een felle strijd met Airbnb omdat veel bewoners klagen over overlast van toeristen. Volgens onderzoeksbureau AirDNA is het aantal overnachtingen zo'n twee miljoen per jaar. 25.380 huizen zouden worden verhuurd aan toeristen.
,,Op basis van de eerste indruk van de uitspraak is het zonder vergunning verhuren van je hele woning aan toeristen, momenteel geheel verboden,” zegt wethouder Laurens Ivens. Hij noemt de uitspraak ‘verrassend’, maar ook een ‘belangrijke kans’ in de strijd die Amsterdam voert tegen de explosieve groei van vakantieverhuur in de stad.
De gemeente Amsterdam stelt sinds 2017 dat een vergunning niet nodig is als de woningeigenaar de verhuur meldt en zich houdt aan de maximale termijn van dertig dagen per jaar. Deze uitzonderingen zijn niet mogelijk, stelt de Raad van State: de vergunning is een wettelijke plicht. De gemeente kan nog wel boetes uitdelen voor illegale vakantieverhuur.
Rechtszaak
Deze uitspraak ging over de zaak van een Amsterdamse, die haar woning in 2018 voor vijf dagen verhuurde aan Amerikaanse toeristen. De vrouw kreeg een boete van zesduizend euro, omdat ze de verhuur niet vooraf had gemeld bij de gemeente. Daar was ze het niet mee eens.
Amsterdam legde eerder al vast dat verhuurders deze vergunning niet hoeven aan te vragen als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In de nieuwe Huisvestingsverordening, die op 1 januari is ingegaan, werd dat weer bekrachtigd. De voorwaarden zijn bijvoorbeeld maximaal dertig dagen per jaar, aan niet meer dan vier personen. Ook moeten ze de verhuur melden bij de gemeente.
Mogelijk alle verhuur illegaal
De Raad van State vindt dat de gemeente helemaal geen uitzonderingen mag maken op de wettelijke vergunningsplicht. De Amsterdamse vrouw hoeft de boete dan ook niet te betalen, omdat de gemeente die had opgelegd op de verkeerde gronden. Amsterdam had de boete moeten opleggen omdat de verhuurster geen vergunning had en niet omdat ze had verzuimd de verhuur te melden.
De gevolgen van deze uitspraak zijn niet helemaal duidelijk. De Raad van State zegt dat de gemeente nog altijd boetes mag uitdelen, maar dan wel vanwege het ontbreken van een vergunning. Amsterdamse verhuurders hebben vrijwel nooit een vergunning, omdat die niet nodig was. Het zou dus betekenen dat alle vakantieverhuur illegaal is.
Dertig dagen
Een woordvoerder van de Raad van State zegt dat de gemeente nog altijd de vrijheid heeft te bepalen wie wel of geen boete krijgt vanwege het niet hebben van een vergunning. Een Amsterdammer die zonder vergunning langer dan dertig dagen per jaar verhuurt, kan dan een boete krijgen. Zijn buurman die ook geen vergunning heeft, maar zich wel aan de termijn houdt, zou dan de dans ontspringen. De gemeente moet hiervoor wel de regels aanpassen, aldus de woordvoerder.
Onlangs is de nieuwe huisvestingsverordening vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam. Deze nieuwe regels bieden Amsterdam de mogelijkheid vakantieverhuur te verbieden in drukke delen van de stad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Koopwoning Amsterdam voor het eerst gemiddeld boven half miljoen euro
De gemiddelde huizenprijs van een bestaande koopwoning in Amsterdam kwam in het derde kwartaal van 2019 voor het eerst boven een half miljoen euro uit. Sinds 2013 zijn huizen in de hoofdstad twee keer zoveel waard geworden. -
Wéér rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro in Amsterdam, topinvestering van belegger
Een vastgoedbelegger probeert flink te cashen met een woning in het populaire Amsterdam-Zuid. Opnieuw staat een rijtjeshuis voor 1,55 miljoen euro in de etalage. Dat is zeven ton oftewel 82 procent meer dan de aankoopprijs twee jaar geleden. -
PREMIUM
Juf woedend; gemeente legt bouw eco-tuinhuisje als examenproject stil: ‘Viel niet over te praten’
Achttien leerlingen van het vmbo mochten als examen een tuinhuis bouwen in de achtertuin van hun mentor in Linschoten. Maar door een opgelegde bouwstop kunnen de leerlingen hun examenproject niet volbrengen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Schoonmaaktip van de week
Houten tuinmeubelen schoonmaken? ‘Gebruik geen hogedrukspuit’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: houten tuinmeubelen schoonmaken. -
Getest: Dit is de beste steelstofzuiger
Wat is de beste steelstofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.