Regenton razend populair: subsidiepotjes raken langzaam op
De regenton is populair. Steeds meer mensen besproeien de tuin met het opgevangen regenwater. In een jaar tijd is er online twee keer zoveel gezocht op regentonnen. Ook is de vraag naar subsidies sterk toegenomen.
Delen per e-mail
Webwinkel Beslist.nl registreerde dit jaar een forse toename van de vraag naar regentonnen. Er werd al 200.000 keer naar gezocht, twee keer zoveel als in 2019. Ook via Google zochten ruim twee keer zoveel mensen op het woord ‘regenton’.
,,Het is heel eenvoudig”, verklaart een medewerker van Regenton.nl. ,,Natuurbladen blijven maar schrijven over het belang van regentonnen om de regen die valt op te vangen en later te gebruiken om de tuin te sproeien. Dan willen mensen dat graag. We hebben in de coronaperiode goed gedraaid. Mensen zijn thuis bezig en gaan in hun tuin investeren.”
Subsidies
Van bijna alle waterschappen die een subsidieregeling hadden is de pot inmiddels leeg. Waterschap Rivierenland, Drents Overijsselse Delta en De Stichtse Rijnlanden merkten dit jaar een toename in de belangstelling en moesten de subsidieregeling stopzetten. Waterschap Vallei en Veluwe heeft nog bijna 500.000 euro beschikbaar. Bij waterschap Hollandse Delta en De Dommel zijn ook nog budgetten beschikbaar.
De waterschappen Hunze en Aa’s, Wetterskip Fryslân, Brabantse Delta en Vechtstromen laten aan deze site weten niet over dit soort regelingen te beschikken.
,,Het is opvallend dat binnen het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta vooral in de steden Zwolle en Deventer de nodige initiatieven gebeuren", zegt een woordvoerder. ,,Dit zijn ‘voorbeeldsteden’ voor de rest van ons werkgebied. Je ziet als het ware ambassadeurschap ontstaan bij inwoners die eenmaal met klimaatadaptatie bezig gaan. Zij raken enthousiast en nemen de buurt op sleeptouw.”
‘De afgelopen periode hebben heel veel mensen gebruik gemaakt van onze subsidieregeling. Daardoor is het subsidieplafond bereikt, de pot is leeg. Wij vinden het fijn om te zien dat zoveel mensen aan de slag zijn gegaan! Dit betekent helaas ook dat de subsidie op dit moment niet meer aan te vragen is’, zo schrijft Waterschap Rivierenland, dat inwoners van hun gebied wist te verleiden via een website met de treffende titel hohohoosbui.nl.
,,We subsidieerden niet alleen regentonnen”, verklaart een woordvoerder van Rivierenland. ,,Ook groene daken maakten kans op een subsidie, die houden het water ook beter vast. Aanvragers konden 35 procent van het aankoopbedrag vergoed krijgen, maar voorwaarde was dat ze het met een aantal buren zouden doen en minimaal duizend euro zouden investeren.”
Beslist.nl onderzocht in hoeverre gemeenten burgers, middels subsidies, stimuleren om beter met water om te gaan. 136 van de 355 gemeenten bieden burgers een subsidie aan voor maatregelen waardoor je beter kunt omgaan met zware regenbuien, zoals het afkoppelen van de regenpijp (naar een regenton), het aanleggen van groene daken en het verwijderen van tegels in de tuin. Daarnaast helpen ook waterschappen om de doelstelling te bereiken dat water minder wordt afgevoerd via het soms overbelaste riool. Voor het grondwaterpeil is het beter als het water in de grond wegzakt.
Infiltratiesysteem
,,Als iedereen in z’n tuin een regenton of infiltratiesysteem zou aanleggen, zou het verdrogingsprobleem in Nederland een stuk minder zijn”, zei ingenieur Gerrit Box eerder tegen deze site. Hij is expert op het gebied van hemelwaterbenutting en eigenaar van Kilian Water. ,,Op die manier kun je de grond in droge tijden duurzaam water geven.”
Voor regentonnen geldt wel: hoe groter hoe beter. ,,Als een kleine ton overstroomt, gaat het water alsnog het riool in.” Een regenton loopt in de zomer ook vol, zeker als er een zware regenbui valt. Je kunt met dat water de tuin sproeien of je kinderen ermee laten spelen. Een kwartiertje de tuin sproeien, kost normaal al 100 liter kraanwater. Bovendien is het water uit de regenton beter voor je planten. ,,Als je het echt goed wil doen, zorg je voor een infiltratiesysteem”, zegt Box.
Je moet het vooral doen voor het milieu. ,,Water is zo goedkoop dat je de aanschaf niet snel terugverdient.” Box wijst ook op de vele subsidiemogelijkheden. Via de energiesubsidiewijzer kun je er gemakkelijk achter komen of je eigen gemeente of waterschap een subsidie heeft, al zijn bij de waterschappen de potjes leeg.
Bekijk hieronder alle video's van de sectie wonen van deze site.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent ongekend hoog dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Energierekening
Gerrit (65): ‘Ik wist niet dat de airco ook kon verwarmen, nu verbruik ik geen gas meer’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerrit Coster (65) uit Wierden. -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers. -
Voorkom een droge tuin: zo maak je optimaal gebruik van regenwater
Vanwege de toenemende droogte in verschillende gebieden in Nederland wordt opgeroepen om zuiniger om te gaan met kraanwater. Hét alternatief is regenwater opvangen om daarmee later, als het nodig is, de planten water te geven. Hoe doe je dat?
-
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
PREMIUMWONEN
Merel woont in een huis dat geschiedenis ademt: ‘Alsof je teruggaat in de tijd’
Merel Vonk (30) en Pieter Korevaar (35) wonen in een huis aan de Korenbeurs in Gorinchem, dat in 1853 al in een ooggetuigenverslag werd genoemd. -
Tegeltuinen op de radar van gemeenten dankzij digitale kaart
De 140 gemeenten die zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek krijgen een digitale kaart waarop ze kunnen zien welke wijken de meeste tegeltuinen hebben. Op die manier kunnen ze gericht actie voeren voor meer groen in tuinen, een essentiële stap om de temperatuur naar beneden te krijgen en wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen.