Registratieplicht is het volgende wapen tegen vakantieverhuur van woonruimte
Vakantieverhuur mag dan door corona min of meer plat liggen, de aanpak van dit fenomeen gaat gewoon door. De Tweede Kamer nam dinsdag een wet aan die verhuurders verplicht zich te registreren. Dit moet het voor gemeenten makkelijker maken illegale verhuur op te sporen.
Verhuurders van woonruimte aan toeristen moeten zich voortaan registreren bij de gemeente. Het registratienummer moeten ze vervolgens vermelden op de advertentie op Airbnb, Booking of een van de andere platforms voor toeristische verhuur.
Als de gemeente klachten krijgt over overlast, of ontdekt dat bij de verhuur regels worden overtreden, dan kunnen handhavers gericht op pad: dankzij de registratie weten ze op welk adres ze moeten aanbellen. Als verhuurders hun registratienummer niet vermelden op de advertentie, moet die van de site.
De Tweede Kamer nam een voorstel aan met die strekking. Een voorstel van SP en VVD om de boete voor het niet registreren te verhogen naar 8700 euro, is ook aangenomen. Ook kan de gemeente een verhuurverbod opleggen aan verhuurders die drie keer de regels overtreden. Deze ‘three-strikes-you’re-out’ is het gevolg van een ander amendement van SP en VVD, die elkaar in de Kamer helemaal hebben gevonden op dit dossier. ,,We zijn er nog niet, maar dit is wel een goede volgende stap,” aldus SP-Kamerlid Sandra Beckerman.
Europees Hof
Al met al krijgen gemeenten meer wapens in handen om vakantieverhuur aan te pakken. Sinds een paar maanden kent de gemeente Amsterdam al een vergunningsplicht, na een uitspraak van de Raad van State. In Amsterdam is de overlast van toeristen, inclusief het prijsopdrijvend effect van woningen, het grootst. In juli is een verbod op vakantieverhuur afgekondigd in delen van de grachtengordel en de Wallen. De Amsterdamse politiek is voornemens meer verboden af te kondigen. Daar komt nu de registratieplicht bij.
Het Europees Hof van Justitie bepaalde dinsdag, in een Franse zaak, dat een vergunningsstelsel, zoals die is ingevoerd in Amsterdam, verenigbaar is met de Europese regels. Daar moeten wel redenen van algemeen belang aan ten grondslag liggen. Een verstoorde woningmarkt is zo’n reden. Voor de coronacrisis was het aantal advertenties voor vakantieverhuur in Amsterdam gestegen tot zo’n 30.000. Door de pandemie is verhuur aan toeristen enorm afgenomen en zijn diverse woningen van Airbnb gehaald en aangeboden voor tijdelijke verhuur.
Schadeclaim
Airbnb kreeg overigens nog meer slecht nieuws te verwerken. Er ligt een schadeclaim van 300 miljoen euro vanwege ten onrechte in rekening gebrachte servicekosten. De advocaat van het claimbedrijf denkt dat de kans groot is dat het verhuurplatform de claim moet gaan betalen, vanwege een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag deed.
De Hoge Raad ziet het huren van een woning via Airbnb namelijk niet als ‘het boeken van een reis’ of ‘verhuur van vakantieverblijven', zoals het verhuurplatform het noemt. Daardoor gelden voor Airbnb dezelfde regels als voor andere bemiddelaars in verhuur van woonruimte, en mag de verhuurder geen dubbele kosten rekenen: aan de huurder én aan de verhuurder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al drie voorwaardelijke boetes van 50.000 euro na maand verbod op vakantieverhuur
Sinds 1 juli is het verhuren van je huis als vakantiewoning definitief verboden in drie wijken in het centrum van Amsterdam. In de eerste maand heeft de gemeente drie voorwaardelijke boetes van 50.000 euro opgelegd aan bewoners die hun woning alsnog op verhuurplatforms als Airbnb aanboden. -
PREMIUM58
Evert Jan en Karin zijn verbijsterd: opeens krijgen ze de rekening voor een stuk voortuin
Evert Jan en Karin Westerbeek zijn met stomheid geslagen. Ineens blijkt een stuk van hun voortuin gemeentegrond te zijn. Betalen dus, zegt de gemeente Apeldoorn tegen de bewoners. Bekijk het, zeggen zij en hun juridisch adviseur: dit is al lang verjaard. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Juf woedend; gemeente legt bouw eco-tuinhuisje als examenproject stil: ‘Viel niet over te praten’
Achttien leerlingen van het vmbo mochten als examen een tuinhuis bouwen in de achtertuin van hun mentor in Linschoten. Maar door een opgelegde bouwstop kunnen de leerlingen hun examenproject niet volbrengen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
De ideale groenblijver voor in een pot: de struikklimop
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Airbnb baalt van verbod toeristenverhuur in Den Haag
Woningen verhuren aan toeristen is vanaf nu verboden in Den Haag. Het wordt gezien als woningonttrekking. Airbnb is als grootste online platform boos op de beslissing van de Haagse gemeenteraad. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.