Romke van de Kaa mijmert over de kunst van de kronkelende struik
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Sommige bomen, struiken en planten wringen zich in allerlei bochten om een beetje op te vallen. Dat lukt ze best aardig, ziet Van de Kaa.
Tuiniers zijn gek op afwijkingen: een gewone hazelaar zal niemand aanplanten, maar een kronkelhazelaar willen we graag want dat is iets bijzonders. Van alle kronkelende bomen en struiken is de kronkelhazelaar de bekendste. Als in november eindelijk het blad van deze struik afvalt worden de bizar gedraaide takken zichtbaar. De struik blijft met zijn kurkentrekkers fascineren tot Pasen van het volgende jaar, als de afgesnoeide takken van de kronkelhazelaar worden gebruikt om er binnenshuis uitgeblazen eieren en andere frutsels aan te hangen.
Afzichtelijke gebladerte
Maar daarna komt de kronkelhazelaar weer in het blad, en dan zit je de hele zomer aan te kijken tegen het misvormde blad dat eruitziet alsof het door een verschrikkelijke plaag is getroffen. Kon je het onding maar verstoppen voor de zomer, om het dan ‘s winters weer tevoorschijn te halen. Maar merkwaardig genoeg lijken veel eigenaren blind te zijn voor het afzichtelijke gebladerte.
Niets kronkelt zo overtuigend als de kronkelhazelaar, maar er zijn veel meer bomen en struiken die kronkelen, zoals de kronkelwilg. Die kronkelt wat minder sterk dan de hazelaar, maar wordt ook tegen Pasen verkocht; de Paastak voor de wat smallere beurs.
Gekkenhuis
In Wisley Gardens, een botanische tuin in Engeland waar ik ooit werkte, was een afdeling waar alle kronkelaars en andere botanische afwijkingen in een hoekje bij elkaar waren geplant, en dat het Lunatic Asylum, het gekkenhuis, werd genoemd. Het trok veel bekijks, als een dolhuis in de middeleeuwen. Gelukkig hebben planten geen last van kijkers. Denken wij tenminste.
Meestal zijn het bomen en struiken die kronkelen, maar ook bij vaste planten komen decoratieve misvormingen voor. Dan doel ik niet op kronkelende floxen en penstemons, want dat gekronkel is een gevolg van een aantasting door parasitaire stengelaaltjes. En als planten misvormd zijn door toedoen van een parasiet, dan vinden we ze opeens weer niet mooi. Het luistert nauw.
Decoratief
Een plant die in onze ogen decoratief kronkelt is de kurkentrekkerbies die je op tuincentra soms tussen de vijverplanten vindt. Laatst trof ik hem zelfs aan bij de dierenwinkel waar ik weleens brokjes voor de honden koop. Maar goed, die branchevervaging is al lang gaande. Je kunt ook een goudvis kopen bij het tuincentrum. De kurkentrekkerbies groeit in ondiep water, waar hij door de weerspiegeling tweemaal kronkelt. Het is een bescheiden plant die je ook in een waterdichte bak op je terras of balkon zou kunnen planten. Ideaal voor hen die vaak uithuizig zijn. Eens in de twee weken bijvullen is dan genoeg.
Mijn favoriete kronkelaar onder de kruidachtige planten is de esculaap-ui, met de ingewikkelde naam ‘allium sativum var. ophoscordon’. Deze ui is eigenlijk geen ui maar een kronkelknoflook die al in 1601 door de botanicus Clusius werd beschreven. Bij deze plant is het kronkelen maar tijdelijk. De bloemstengel lijkt op een merkwaardig gebogen vogelnek, totdat de bloemen zich openen en de nek zich strekt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tuincentra doen buxus in de ban vanwege mottenplaag
In verschillende delen van Nederland is de populaire tuinplant buxus uit de handel gehaald. De buxusmot die sinds vorig jaar oprukt vanuit het zuiden, vreet de buxusheggen helemaal kaal. Bestrijdingsmiddelen zijn controversieel en zelden effectief. Consumenten zijn op zoek naar alternatieven. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Het tragische verhaal achter een huis in verval (en niemand die zich erom bekommert)
Wat gebeurt er met een huis als de eigenaar dood is, en niemand het erft of wil hebben? In Wierden is die vraag actueler dan ooit. Een doodnormale woning met een dieptreurige geschiedenis wordt er ‘opgeslokt’ door klimop en onkruid, terwijl vogels nestelen op zolder. Uitzicht op een oplossing is er niet. Tenminste...Wierden -
Eigen tuin eerst
Zelf groenten zaaien? Gebruik dan de juiste hulpmiddelen
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Voor de lekkerste groente kun je het beste zelf aan de slag, vindt hij. Hulpjes te over, van eierdoos tot een elektrisch dekentje. -
Getest: Dit is de beste wasdroger met warmtepomp
Wat is de beste warmtepompdroger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Sfeervol, slim en efficient: zo zorg je voor goede verlichting in je huis
Het staat prominent op nummer 1 in praktisch elke besparingslijst: vervang je oude lampen door ledlampen. En inderdaad, wat led je? Vergeet daarbij vooral niet de schuur of de zolder te checken.