Volledig scherm
© THINKSTOCK

'Rondlopen zonder slipje kent veel voordelen'

Op het Met Gala trok model Anja Rubik veel bekijks met haar jurk met split tot boven haar heup, waar ze overduidelijk geen slipje onder droeg. Met enige regelmaat blijkt, bijvoorbeeld bij het uitstappen uit een auto, dat beroemde vrouwen geen onderbroek dragen. Het lijkt misschien wat extreem, maar zonder slipje rondlopen kent ook veel voordelen. Het is comfortabel, praktisch en sexy.

Volledig scherm
Aan de split van model Anja Rubik lijkt geen einde te komen. © getty

Volgens Cosmpolitan zijn er steeds meer vrouwen die het aandurven om geen ondergoed te dragen onder hun kleren. En ze weten goed waarom.

Praktisch en sexy
In de eerste plaats zijn er enkele praktische voordelen. Zonder slipje vermijd je namelijk één van de grootste missers in de modewereld: zichtbare ondergoedlijnen onder je kleren.

Bovendien hoef je je geen zorgen te maken of je nog wel schoon ondergoed in de kast hebt liggen. Plus: slipjes en boxershorts kunnen enorm veel zweet opnemen, en dat voelt niet echt aangenaam.

Een tweede voordeel is ongetwijfeld het sexy gevoel dat je erdoor krijgt. 'Geen slipjes dragen is gewaagd. Het geeft een ondeugend gevoel als je weet dat je zo bloot bent', legt seksuologe dr. Ava Cadell uit. 'Het verwijderen van de barrière die je intieme delen afschermt, doet je meer in contact komen met je innerlijke sensualiteit', voegt ze toe.

Effect
Een ander voordeel van bloot is de manier waarop het je man beïnvloedt. In zijn oor fluisteren dat je geen slipje draagt, zal zijn lust meteen opwekken.

Maar ook als je het niet vertelt, kan het effect hebben. 'Zonder de bescherming van ondergoed is het voor een man makkelijker om je feromonen op te pikken. Dat zijn natuurlijke chemicaliën die je afscheidt en die je aantrekkelijker maken voor mannen', verklaart Cadell.

Nadelen
Toch moet je ook opletten voor een aantal valkuilen. Eén daarvan is uitslag, die veroorzaakt wordt door het schuren van de kwetsbare huid tegen je broek. Een andere is het voorkomen van schaamluizen, die gewoonlijk overgedragen worden door seks, maar ook kunnen leven op handdoeken en andere oppervlakten. Als je een rokje draagt en gaat zitten op een geïnfecteerde plaats, dan raak je snel besmet.

Bovendien ben je nog kwetsbaarder voor infecties als je tijdens je menstruatie slipjesloos rondloopt. "Elke keer als je een tampon gebruikt, dan stel je je vaginale opening meer bloot, waardoor bacteriën makkelijk binnenkomen en bacteriële vaginose of urineweginfecties veroorzaken", zegt gynaecologe Lisa Masterson.

Vuil
Daarnaast is er ook nog de gewone dagelijkse afscheiding, die zonder slipje haar sporen kan achterlaten op je kleren. Dat lijkt onhygiënisch, maar risicovol is het niet. 'Zolang je je intieme delen dagelijks wast, verhoog je de kansen op een infectie niet', zegt dr. Masterson.

Toch voelen veel vrouwen zich niet goed of zelfs vuil zonder slipje, en dat is natuurlijk hun goed recht. Ook in dit geval is doen waar je je goed bij voelt het beste advies.

Volledig scherm
© afp