Volledig scherm
Ruba gehuld in drie verschillende combinaties. © AD

Rotterdamse Ruba kandidaat bij islamitische Miss World- verkiezing

In het Milaan van de moslimmode - Indonesië - wordt vandaag de islamitische Miss World gekozen. Een van de genomineerden is Ruba Zai (21) uit Rotterdam, de fashionista achter een razend populaire blog over hoofddoekmode.

Volledig scherm
Ruba Zai combineert zwarte mom jeans met een weelderige hoofddoek. © AD
Volledig scherm
Ruba Zai in een andere combinatie. © AD

Goh, wat zie jij er leuk uit, en dat met een hoofddoek! Studente Ruba Zai hoorde het geregeld van de klanten in de winkel waar ze bijverdiende. Goed bedoeld hoor, dat weet ze ook wel. Maar het compliment maakte haar ook keer op keer duidelijk wat het heersende beeld van moslima's is. ,,Mensen denken dat we onderdrukt zijn, nooit lol hebben en in een zwart gewaad lopen."

Knalt van het scherm
Nee, dan Ruba: haar outfits knallen van het scherm. De mom jeans is op dit moment favoriet: zo'n spijkerbroek met hoge taille en toelopende pijpen die een moderne moeder in de jaren '80 droeg. Goed te combineren, zo toont ze op hijab-hills.com, met een okergeel bloesje, een zelfontworpen maxivest en een bordeauxrode hoofddoek. Hoe je die zo weelderig om je hoofd drapeert, legt ze uit in een tutorial op haar Engelstalige Youtube-kanaal. ,,Ik ben benieuwd wat je aanraadt voor het warme seizoen, want ik woon op de Malediven," reageert een volger.

Bijna 150.000 mensen uit de hele wereld volgen het Instagram-account van Ruba. Ze heeft een nagenoeg even grote schare volgers op Facebook en Youtube. Haar best bekeken filmpje werd 900.000 keer afgespeeld. ,,Soms posten mensen reacties in talen waar ik geen woord van begrijp. De meeste kijkers komen op dit moment uit Indonesië," vertelt Ruba. ,,Ik doe daar zelf ook veel inspiratie op, Indonesië is het Milaan van de moslimmode."

Islam positief in de schijnwerpers
Het is ook het land waar vandaag voor de vierde keer de World Moslimah Award wordt uitgereikt. De initiatiefneemster wil de islam daarmee eens positief in de schijnwerpers zetten. De gehoofddoekte deelnemers worden in Yogjakarta maar beperkt beoordeeld op hun uiterlijk: het gaat ook om hun inzet voor geloof en maatschappij. De winnares krijgt een geldprijs en een trip naar Mekka.

Ruba werd uitgenodigd mee te doen door een van haar contacten in Indonesië. Ze haalde genoeg stemmen voor de eindronde met 25 finalisten, maar moet vandaag vanwege tentamens verstek laten gaan. ,,Ik was er heel graag bij geweest, want ik wil het achterhaalde beeld van moslima's in Nederland doorbreken. De hoofddoek wordt altijd maar geassocieerd met onderdrukking. Nou, ik heb ruzie gehad met mijn vader omdat ik hem wilde dragen, hij vond dat juist helemaal niet nodig."

Anders dan haar moeder, oma en tantes besloot de Rotterdamse met Afghaanse ouders ruim 2 jaar geleden dat ze voortaan het haar bedekt. ,,Het gaf me zo'n goed gevoel. De hoofddoek betekent voor mij dat ik mezelf kan zijn. Het is een religieus symbool, maar ook een uiting van mijn identiteit. Ik kan laten zien wie ik ben."

Filmpje
Inmiddels heeft Ruba haar eigen hoofddoekstijl. Ze draagt hem doorgaans losjes, met veel stof, of in tulbandvorm met knoop. ,,Meiden vroegen me wel eens: hoe heb je dat gedaan joh, zo leuk! Toen ben ik erover gaan bloggen. Ik heb vorig jaar gewoon een keer een filmpje gepost. Nooit verwacht dat het zo'n impact zou hebben."

Hijab Hills gaat allang niet meer alleen over hoofddoeken, maar over mode voor moslima's in het algemeen. Over maxirokken bijvoorbeeld, bedekt én trendy. Of over de korte crop tops die zo hip zijn: ,,Draag er een huidkleurig hemdje onder om te voorkomen dat je buik zichtbaar is als je je armen omhoog doet,'' tipt Ruba.

Negatieve opmerkingen
Extra leuk zijn de likes van meiden die geen hoofddoek dragen - soms niet eens moslim zijn - maar haar stijl gewoon geweldig vinden. Negatieve reacties krijgt ze ook. Soms is het simpel vrouwenvenijn: die trui staat je niet, of wat lijk je dik in die rok. Maar ook de opmerking dat een hoofddoek om je schoonheid te verhullen niet samengaat met make-up, komt geregeld terug.

,,Ach, als ik een burka zou aantrekken, krijg ik weer kritiek uit andere hoek. In de islam is het belangrijk dat je er verzorgd en netjes uitziet. Ik ben ook een soort voorbeeldfiguur voor mensen die niet bekend zijn met moslima's, vind ik. Voor hen is het toch leuker te kijken naar iemand die er mooi uitziet?"