'Scholen doden de creativiteit van kinderen'
David en ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.
Op het Gymnasium Felisenum in Velzen-Zuid krijg je voortaan voor lichamelijke opvoeding, wat je vroeger gym noemde, geen cijfer meer. Docenten merkten dat de leerlingen zo bang zijn om een slecht cijfer te halen, dat ze gespannen op safe spelen en alleen bezig zijn foutjes te voorkomen. Het is wonderlijk wat er na afschaffing van de cijfers gebeurde. De sfeer in de klas is beter, de motivatie neemt toe en het zelfvertrouwen van leerlingen groeit. Hoe minder cijfers, hoe meer er wordt geleerd.
Gelukkig staan de docenten in Velzen niet alleen. In Finland krijgen kinderen onder de 10 jaar bij geen enkel vak een cijfer. Centrale, gestandaardiseerde toetsen (zoals de Nederlandse Cito-toets) maken kinderen pas vanaf hun 16de. Tot die leeftijd krijgen ze allemaal zo’n beetje dezelfde vakken, inclusief muziek, techniek en kunst. Pas daarna kiest een kind een richting. Niet op basis van cijfers, maar op basis van interesse.
Een rapportcijfer is in werkelijkheid niet meer dan een willekeurige meting
Je ziet in Velzen-Zuid dat het ook in ons land begint te schuiven. Maar we zijn er nog lang niet. Cijfers zijn de baas. Scholen richten hun lessen in op basis van de getoetste onderdelen. Er bloeit een bizarre huiswerk- en bijlesindustrie, die niet bestaat om kinderen te helpen zich werkelijk te ontplooien, maar alleen maar om ze over de drempel van de volgende toets te helpen.
Schoolcijfers verleiden je met schijnveiligheid. Een rapportcijfer creëert een fata morgana van meetbaarheid, onafhankelijkheid en waarheid, terwijl het in werkelijkheid niet meer is dan een willekeurige meting van een willekeurige vaardigheid in een willekeurige levensfase.
De Britse schrijver Ken Robinson, tegenwoordig Sir Ken, is een wereldwijde autoriteit op het gebied van onderwijs. Hij gaat zelfs nog een stap verder en zegt: scholen doden de creativiteit van kinderen. Door de vreemde rangorde in waarde die we met elkaar aan vakken geven, wiskunde is meer waard dan beeldende kunst en talen zijn meer waard dan dans en muziek, denken briljante kinderen dat ze dom zijn. Hun vorm van intelligentie wordt simpelweg niet aangesproken.
Kijk tevreden naar je resultaten en wees er trots op
Over het onderwijs in Nederland denk je misschien: dit is nu eenmaal hoe het is. Niks aan te doen. Maar dat is niet waar. Dit is hoe we het met elkaar kiezen. Finland maakt een andere keuze en vorige maand gaf de Verenigde Naties aan dat de Finnen nu Noorwegen voorbij zijn op de ranglijst van gelukkigste mensen van de wereld. Het maakt dus uit.
De leiding van dertien basisscholen in Drenthe schreef drie jaar geleden in een brief aan alle leerlingen die de Cito-toetsen hadden afgelegd: ‘De mensen die deze toetsen samenstellen, kennen je helemaal niet. Ze weten niet dat je betrouwbaar bent, lief, aardig, zorgzaam en attent en dat je elke dag probeert goed je best te doen.
Dus kijk tevreden naar je resultaten en wees er trots op, maar onthoud vooral dat er heel veel manieren zijn om slim en een goed mens te zijn’.
Reageren? magazine@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM101
Lenie (92) moet huis waar ze geboren is verlaten van de gemeente: ‘Alleen Aboutaleb kan dit terugdraaien’
De 92-jarige Rotterdamse Lenie Boekhout is ten einde raad. Ze moet het landhuis, een historische boerderij waar ze geboren is, verlaten van de gemeente. Die is sinds eind jaren 80 eigenaar van de woning op de ‘s-Gravenweg in Kralingen. Boekhout wil helemaal niet weg. Ze wil er blijven wonen tot haar dood. ,,Alleen Aboutaleb kan dit nog terugdraaien.” -
David & Arjan
Vertel je geheim, dat lucht enorm op
David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken. -
Column David en Arjan
Hoe zorg je ervoor dat je elkaar net zo leuk vindt als in het begin?
David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.
-
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Eigenaren isoleren massaal ‘illegaal’ hun woning, en dat is een ernstige bedreiging voor vleermuis
Met aantrekkelijke subsidies gaan steeds meer mensen overstag: je woning isoleren levert in korte tijd veel comfort op, bespaart energie en is ook nog eens duurzaam. Maar wie zijn huis vlug onder handen laat nemen, weet vaak niet dat het verboden is. ,,Vleermuizen komen er ook door in de problemen.” -
vraag 't vtwonen9
Baal je dat alle kerstverlichting weg is? Zo maak je het in deze grauwe maand weer gezellig thuis
De kerstversiering is naar zolder, maar dat wil niet zeggen dat we geen licht en gezelligheid meer in huis willen hebben. Liselot de Bruijn, commercieel redacteur bij vtwonen, vertelt met welke vijf woonaccessoires je het knusse decembergevoel de hele winter vasthoudt.