Simon van Leijen uit Kloosterhaar heeft 37 zonnepalen op zijn werkschuur en in de tuin liggen. Hoewel de zon flink schijnt en de mussen van het dak vallen, heeft hij problemen met teruglevering van energie aan het net.
Volledig scherm
PREMIUM
Simon van Leijen uit Kloosterhaar heeft 37 zonnepalen op zijn werkschuur en in de tuin liggen. Hoewel de zon flink schijnt en de mussen van het dak vallen, heeft hij problemen met teruglevering van energie aan het net. © Frank Uijlenbroek

Simon ging van het gas af, nam zonnepanelen, maar betaalt tóch hoge energierekening

Simon van Leijen en zijn vrouw Natascha kwamen twee jaar geleden in Kloosterhaar wonen, lieten de gasleiding afsluiten en schaften zonnepanelen aan. Om iets milieubewuster te leven, maar ook om op de energierekening te besparen. Nu kampt Simon echter met terugleveringsproblemen en een naheffing van 700 euro. ,,Met subsidies word je aangemoedigd. En dan dit.”

11 reacties

 • Mike Hike

  1 jaar geleden
  Je kan 3x 1fase omvormer nemen en de gridspanning in laten stellen door de leverancier van de 3 omvormers. Loopt de spanning op van 1 fase, dan schakelt alleen die fase uit en lopen de andere 2 fasen door. Als de fasen steeds to hoog zijn dan moet Eneco de spanning verlagen in het trafohuisje, dit is prima op te lossen…
 • J.F. Hage-Berghuis

  1 jaar geleden
  Zonnepanelen, tja zie "Planet of the Humans" staat op youtube. Andere panelen in de buurt verhogen het net-voltage en dan slaat de stroomlevering af om te voorkomen dat de elektrische apparaten van anderen kapot gaan of het stroomnet doorbrandt. Accu's als opslag is milieu onvriendeljk. Een zonnecollector was beter geweest dan zoveel zonnepanelen. Waterstof opwekken werkt wel en daar kan je dan op koken of je verwarming op laten draaien. Als je slim bent combineer je de waterstof met aardgas.
 • Fred Gerrits

  1 jaar geleden
  @Lars, met zoveel panelen heb je 3fase omvormer, alles boven de 3500W hoort op ³fase omdat anders de fase teveel word belast, of je moet een aparte tussenkast hebben met aparte aardlek en automaat, dan mag je tot 4750W.
 • Hans Laats

  1 jaar geleden
  Hans Laats. Goed koop ( de Zon 💥) is dus duur koop 😣
 • Bert Metzger

  1 jaar geleden
  Ik denk dat je last hebt van een verschijnsel dat congestie heet. Het betekend kortweg dat de maximale transportcapaciteit van het (lokale) net bereikt is. Als dat het geval is kan niet meer energie afgenomen en/of teruggeleverd worden. Je hebt een overschot dat je niet kwijt kunt en dat de energiemaatschappij niet meer kan afnemen. Dit komt steeds vaker voor. In de omgeving Hardenberg speelt dit ook. Google maar eens op "Enexis Congestie Hardenberg: onderzoek afgerond"