Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
Hoe woon je?
,,Samen met mijn vrouw woon ik in een rijtjeshuis uit 1985 in Sassenheim. Het is een tussenwoning met 98 vierkante meter woonoppervlak en met vrij uitzicht op het westen. We kijken uit over een weiland, maar daardoor hebben we buiten wel altijd veel wind van zee. Gelukkig hebben we daar in huis geen last van.
Wel hebben we enorm veel overlast gehad van Schiphol. De vliegtuigen kwamen over zee aangevlogen. Ik werd er gek van. Ik sliep er slecht door. Alles heb ik geprobeerd, oordopjes, maar niets hielp. Uiteindelijk hebben we het enkelglas in de slaapkamer vervangen voor extra dik dubbelglas, met een speciaal gas ertussen dat het geluid dempt. Sindsdien hebben we er geen last meer van gehad. Het enige nadeel is wel: het raam heb ik niet meer open ’s nachts. Maar dit is een van mijn betere aankopen geweest.
Beneden zat al dubbelglas. Verder is de isolatie nog van het bouwjaar 1985. Ik heb wel zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten. Dat werkt goed. Wij zijn de eerste bewoners, maar we wonen er nog altijd heel prettig. We zijn ook overgestapt op inductiekoken.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Ons jaarcontract bij Engie liep afgelopen maand af, dus nu hebben we een flexibel contract. Daardoor betalen we nu 130 euro per maand. Dat is op basis van een jaarverbruik van 325 kuub gas en 2100 kWh aan stroom. 1000 kWh normaaltarief en 1100 in het daltarief. We stappen niet vaak over, maar ik reken het altijd wel uit. Ik vermijd de ‘snelle jongens’, de energiebedrijven met cashbacks. Dat vertrouw ik niet, dan betaal ik liever iets meer. Maar dat is persoonlijk.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Ik ben niet gierig, maar qua energieverbruik let ik wel op de kleintjes. Toch gaat veel vanzelf: we doen het licht uit als het niet aan hoeft en sluiten de deuren. We hebben een slimme thermostaat, maar die gebruik ik alleen om de kachel uit te zetten. Deze gaat iedere avond om 21.15 uur uit. Aanzetten doe ik handmatig, als ik vind dat het nodig is. Het is hier altijd 18 graden in huis. Als we het koud hebben, doen we gewoon een trui aan. Gezellig hoor, met de kaarsen aan en soms een olielamp. Al kijken we daar wel een beetje mee uit, want die dampen zijn ook niet zo gezond.
Zonnepanelen ga ik op mijn leeftijd niet meer aan beginnen. Als ik wat jonger was geweest, had ik ze honderd procent zeker aangeschaft. Nu geloof ik het wel. Ons dak is op het oosten en westen, dat was nooit zo gunstig, maar misschien dat het zich met de huidige energieprijzen toch wel loont. Ik heb wel bewust een nieuwe, zuinigere koelkast gekocht. Dat scheelt enorm, net als de mechanische ventilatie die ik heb vervangen. Verder trek ik de stekkers uit de apparaten die niet gebruikt worden, heb ik een gordijn voor de voordeur hangen en heb ik de brievenbus dichtgemaakt. Zo gaat er minder warmte verloren.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Droogte drijft eigenaren zakkende huizen tot wanhoop: ‘Als de boel instort, mag de gemeente stenen komen rapen’
Een woning die de IJssel in schuift, een boerderij die op instorten staat, een woningcorporatie die een miljoeneninvestering moet uitstellen. De droogte van de afgelopen jaren teistert het oosten van Nederland. En het einde is nog niet in zicht, voorspellen deskundigen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
met video25
Kopen zonder kijken-makelaar spreekt stel streng toe: ‘Jullie zijn kansloos op deze markt’
Martijn Krabbé en zijn mannen worden elke week uitgedaagd in de kijkcijferhit Kopen zonder kijken, maar maandagavond werd de lat wel heel hoog gelegd. Vera en Dyan werden voor het oog van 1.138.000 kijkers op het matje geroepen om de wensenlijst van hun droomhuis te veranderen én verhoogden tot twee keer toe het budget.
-
PREMIUM6
Grootste ecowijk van Nederland bestaat 20 jaar en blijft groeien, maar krijgt weinig navolging in het land
De grootste ecologische wijk van Nederland bestaat twintig jaar: Lanxmeer in Culemborg. Reden voor een feestje, vinden de bewoners. Ze willen niet hun gelijk halen, maar weten wel allang dat we anders kunnen (moeten) wonen om de planeet gezond te houden. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.