‘Snoozen is een marteling voor je hersenen’
Via een app coacht neurowetenschapper Els van der Helm (33) iedereen die slecht slaapt. Zes vragen aan de slaapconsulent.
Delen per e-mail
Na haar studie neurowetenschappen promoveert Els van der Helm in Californië op het effect van slaap op ons geheugen, stemming en emoties. In dit wetenschappelijke werk mist ze het nut ervan. „Wat doet de wereld anders nu ik dit artikel heb gepubliceerd? Niets!”. Ze begint als consultant, en geeft ‘als hobby’ slaapworkshops. In 2016 zet ze haar slaapconsultancybureau op. De app komt daaruit voort.
Is het niet tegenstrijdig: een slaapapp op de smartphone? Blauw licht, de slaapvijand!
„Omdat een goede nachtrust ook te maken heeft met wat je overdag doet, ben ik toch overstag gegaan. Met het advies de app niet te gebruiken in het uur voordat je gaat slapen.”
Al tien jaar wilt u mensen beter laten slapen en nog steeds schrikt u hoe mensen met hun nachtrust omgaan?
„Als ik een workshop geef, laat ik mensen hun ‘slaapschuld’ berekenen. Je berekent dan hoeveel uur slaap je nodig hebt, zeg acht uur per nacht minus het aantal uren dat je die week hebt geslapen. Vaak schommelt een tekort rond de acht uur, maar soms komen mensen uit op vijftien uur. Ik sla daar steil van achterover. Van zo’n tekort word je zó onproductief dat er geen argument is om niet meteen naar huis te gaan en bij te slapen.
Veel mensen onderschatten het belang van slaap, terwijl het effect heeft op verschillende aspecten in je leven. Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je overdag vaak chagrijnig bent, ’s avonds geen puf hebt voor activiteiten of eerder kiest voor ongezond eten. Dat is te veranderen door aan de knoppen te draaien van je slaapgedrag. Je hebt meer energie, je leeft gezonder; het is een domino-effect.”
De app is opgezet vanuit de wetenschappelijke visie: eerst kennis opdoen, daarna kijken hoe je die toepast.
„Je bent gemotiveerder om je gedrag te veranderen als je weet waarom iets werkt. Dus een sessie van de app bestaat altijd uit twee filmpjes: één met informatie en één met concrete tips. Neem snoozen. Als je weet wat er dan gebeurt in je hersenen zul je meer bereid zijn om het te laten. Want echt, snoozen is een marteling voor je hersenen.
Onze hersenen willen graag ongestoord slapen en natuurlijk wakker worden. Snoozen is daarvan het tegenovergestelde; het onderbreekt je slaapcyclus en herstart deze, waardoor je met een moe gevoel opstaat!”
Zien mensen u nu als een slaapgoeroe?
,,Als wetenschapper keek ik toch wat neer op populair-wetenschappelijke types. De informatie die zij brachten was zó versimpeld. Tegelijkertijd merkte ik dat mensen door mijn workshops stopten met snoozen of gemakkelijker konden inslapen. En dat is precies de impact waar ik naar zocht."
Slapen is booming business. Er zijn apps om je slaapgedrag te analyseren, slimme matrassen, slaappilletjes en -druppels die je bij de drogist kunt kopen. Bent u enthousiast?
„Uit nieuwsgierigheid heb ik weleens wat besteld via Amazon: een bril met lampjes die je met je ogen moest volgen. Werkte natuurlijk voor geen meter. Ik ben wel groot fan van brillen met oranje glazen die blauw licht blokkeren. Als je dan toch eens 's avonds achter de laptop moet om een mail te sturen, dan is dat een prima oplossing.”
Het Nationale Slaapcongres trok vorig jaar vierhonderd deskundigen. Waarom is slapen zo ‘in’?
„Ik denk dat het een combinatie is van dat mensen meer openstaan voor een gezondere levensstijl, plus het feit dat slapen iedereen aangaat. De basis van acht uur slapen, geen koffie en alcohol voor het slapengaan, geen blauw licht kennen we nou wel. Volgens mij zijn we er klaar voor om serieus bezig te gaan met langdurige verbetering van ons slaapgedrag.”
De app Shleep is gratis te downloaden. Een slaapscan en drie sessies krijg je gratis, daarna betaal je 5,99 euro per maand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Niels (44): ‘Met deze energierekening hoef ik niet zuinig te zijn’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niels Dekker (44) uit Naaldwijk. -
energierekening Suren (42): ‘Door verplicht abonnement op warmtenet lijkt het of ze minder moeite voor je doen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan iemand in Nederland. Vandaag Suren van der Leeuw (42) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Bjorn (42) toverde een klein rijtjeshuis om tot luxueuze loft: ‘Precies waar ik behoefte aan heb’
Je moet het zien om te geloven, maar achter deze bescheiden gevel gaat een luxueus interieur schuil. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je groots kunt wonen op een kleine oppervlakte (slechts 82 m²).