Volledig scherm
© Thinkstock

Spray met liefdeshormoon intensiveert orgasme

Stellen die vlak voor de seks een spray met het 'liefdeshormoon' oxytocine gebruiken, ervaren de orgasmes intenser. Bovendien voelen ze, en dan vooral de mannen, zich na de de daad meer voldaan.

Onderzoekers van de Hannover Medical School gaven dertig stellen een jaar lang een oxytocine-spray dan wel een placebo-spray. Na de seks dienden de proefpersonen een vragenlijst in te vullen.

Uit het onderzoek bleek dat oxytocine er niet voor zorgde dat mensen meer zin in seks kregen of tijdens de daad meer opgewonden raakten. Wel bleek dat het liefdeshormoon intensere hoogtepunten opleverde. Enkele vrouwen vonden dat ze hun seksuele verlangens beter konden delen. 

De koppels die aan het onderzoek meewerkten waren allen gezond en hadden al geruime tijd een relatie. De Duitse onderzoekers hopen dat oxytocine in de toekomst mensen met een laag libido of bijvoorbeeld erectieproblemen kan helpen.

Oxytocine is een hormoon dat ook natuurlijk wordt aangemaakt tijdens de seks. In de hersenen lijkt de stof een belangrijke rol te spelen bij het functioneren van mensen in het sociale leven. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Het wordt ook wel het liefdeshormoon of het knuffelhormoon genoemd.