Volledig scherm
© Thinkstock

'Spray tanning mogelijk niet zo gezond als gedacht'

UpdateLange tijd werd spray tanning beschouwd als 'een veilig alternatief' voor de zon met zijn kankerverwekkende Uv-stralen. Echter blijken deze zonnesprays, die meestal worden uitgevoerd in zogenaamde spraycabines, lang niet zo gezond te zijn als werd gedacht.

Uit onderzoek van de universiteit van Pennsylvania blijkt namelijk dat een aantal ingrediënten van deze sprays niet ingeademd mogen worden. 'Ik maak me zorgen', zegt dokter Rey Panettieri, toxicoloog en longspecialist. 'Als de stof DHA die in een spraytan zit wordt ingeademd, kan deze in de bloedbaan terecht komen. Dit kan mogelijk de ontwikkeling van kanker of tumoren bevorderen'. Zo meldt de New York Magazine.

Zelfbruiningscrêmes
In de jaren '70 werd DHA, het chemische middel dat voor een donkerdere huid zorgt, goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration). Het was destijds echter bedoeld voor zelfbruiningscrêmes. Niemand voorzag destijds de populariteit van de spraytan, waarbij DHA in de lucht, en daardoor in de longen terechtkomt.

Ogen bedekken
'DHA zou niet ingeademd moeten worden. Het gebruik van DHA in spraytan is niet goedgekeurd door de FDA, omdat gegevens over de veiligheid van het gebruik nog niet zijn ingediend bij het bureau voor onderzoek en evaluatie', stelt Panettieri.

Het FDA adviseert dan ook om ogen en slijmvliezen te bedekken en zo te beschermen en inademing van DHA te voorkomen tijdens het gebruik van de spraytan.

Vervolgonderzoek
Er zal nog verder onderzoek uitgevoerd moeten worden om deze resultaten aan te kunnen vullen en te versterken. Voor deze studie werden niet-menselijke cellen gebruikt om de invloed van DHA te onderzoeken.

Gebruik in Europa
Spray-Tan Nederland B.V. laat in een reactie weten dat zij spray's gebruiken en leveren in Europa die 'wel aan de maximale veiligheidsvoorschriften voldoen'.

'De meest gebruikte zelfbruinende ingrediënt is dihydroxyaceton (DHA), dat chemisch reageert met de aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) in de dode laag van het huidoppervlak en een kleurverandering veroorzaakt. Dit resulteert in het tan-effect. DHA is onlangs beoordeeld door onafhankelijke deskundigen van de Europese Commissie wetenschappelijk comité (de SCCS), die de Commissie op wetenschappelijk gebied en de veiligheid van cosmetische ingrediënten adviseert. Het SCCS heeft naar informatie gekeken voor het gebruik van DHA in cosmetische formuleringen en in het bijzonder het gebruik in spuitcabines', meldt Spray-Tan Nederland B.V.

'Het SCCS heeft deze vraag over inademing van self-tan sprays onderzocht en zegt 'dat het gebruik van dihydroxyaceton als zelfbruinende ingrediënt in spuitcabines .... geen risico vormt voor de gezondheid van de consument'. De SCCS heeft de maximale niveaus van DHA beoordeeld - te weten: 10 procent in cosmetische formuleringen en 14 procent bij spuitcabines', aldus het bedrijf.