Starters die huis van meer dan 4 ton kopen, betalen tóch overdrachtsbelasting: ‘Dit is spannend’
Het plan om de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar af te schaffen, is nog voor de invoering alweer aangepast. Het geldt alleen nog voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.
Formeel moet deze wijziging nog door de Kamer worden goedgekeurd, maar dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren omdat de grens van 4 ton onderdeel is van een deal die de minister maakte met PvdA en GroenLinks, zodat de belastingplannen van het kabinet ook een meerderheid halen in de Eerste Kamer. Het geld dat de overheid bespaart, wordt in een volkshuisvestingsfonds gestopt om woningen te verduurzamen in kwetsbare gebieden.
Ook vindt minister Ollongren de maatregel nu ‘gerichter’. Hij is immers bedoeld om starters een duwtje in de rug te geven, niet om voordeel te creëren voor het hogere segment, zo verklaart ze. Omdat veel huizenkopers hebben voorgesorteerd op het belastingvoordeel, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, gaat de grens van 4 ton pas vanaf 1 april 2021 in. Dus als je nog geen 35 jaar oud bent en tussen 1 januari en 31 maart de sleutel krijgt, betaal je geen overdrachtsbelasting - hoe duur het huis ook is. Overdrachtsbelasting geldt overigens alleen voor bestaande huizen, niet voor nieuwbouw.
Effect groot
Het effect voor veel starters, of andere huizenkopers tot 35 jaar, kan behoorlijk groot zijn, zo merkte Hakob Khachadurian. Hij heeft net met z'n vriendin een huis boven de 4 ton gekocht. ,,Dit huis hadden we niet gekocht als we overdrachtsbelasting zouden moeten betalen”, aldus Khachadurian. Hij houdt meer dan 8000 euro eigen geld op zak, want de belasting is niet mee te financieren. ,,Ik heb de discussie over de overdrachtsbelasting in de Tweede Kamer goed in de gaten gehouden en het is spannend. Wij gaan 1 maart naar de notaris, dus behouden ons voordeel waarschijnlijk nog net. Daar hebben we veel geluk mee en zijn we erg blij mee!”
Onder meer SGP, 50Plus, PvdA en SP toonden zich vorige week kritisch en drongen erop aan de leeftijdsgrens op te hogen en een maximale huizenprijs te hanteren. ,,Dit is toch juist bedoeld om starters te helpen”, zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman tijdens het debat. ,,Een doorstromer van 34 jaar die een huis van een miljoen kan betalen, zouden we juist moeten uitsluiten.”
Als je nog gebruik wil maken van het voordeel, is het handig om haast te maken
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) erkende dat de leeftijdsgrens ‘arbitrair’ is, maar waarschuwde dat andere methodes op praktische bezwaren stuiten bij de uitvoering. Ook was Vijlbrief bang dat bewoners van regio’s met hoge huizenprijzen worden benadeeld als de grens bijvoorbeeld op 350.000 euro komt te liggen. Uiteindelijk is het in de deal met PvdA en GroenLinks dus 400.000 euro geworden. En de leeftijdsgrens is niet meer veranderd.
Veel klanten zullen proberen nog snel van het voordeel gebruik te maken, denkt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer.nl. ,,Als je een huis in die prijsklasse hebt gekocht en de overdracht is pas na 31 maart, dan kun je proberen de overdracht te vervroegen. En als je nog gebruik wil maken van het voordeel, is het handig om haast te maken. Het scheelt duizenden euro's aan eigen geld.”
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte
Vastgoedbedrijven weten een groeiend aantal leegstaande kantoren, scholen en winkels om te bouwen tot woningen. Vorig jaar zijn 12.500 huizen gemaakt in bestaande gebouwen, het hoogste aantal in acht jaar tijd, blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau Statistiek. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMBinnenkijken
Bart en Lisa verkopen woning omdat er een kindje op komst is: ‘Modern huis met authentieke elementen’
Bart Groen en Lisa Smit verkopen ‘met een lach en een traan’ hun benedenwoning in Den Haag. Met hun eerste kind op komst, moet er op termijn toch een extra slaapkamer bij. -
woningmarkt
Deel Tweede Kamer wil leeftijd omhoog voor vrijstelling overdrachtsbelasting
De Tweede Kamer heeft zich nog niet neergelegd bij de verlagingen en verhogingen van de overdrachtsbelasting die het kabinet op Prinsjesdag voorstelde. Tijdens een debat over het belastingplan 2021 zijn vanavond door verschillende partijen aanpassingen geopperd. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?
-
Energierekening
Bob (53) wil nog geen warmtepomp: 'Het leek wel een machinekamer van een schip’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bob Jansen (53) uit Swifterbant, Flevoland. -
Wil jij vertellen over je energierekening? Dan zijn we op zoek naar jou
De energierekening blijft onderwerp van gesprek. De een betaalt honderden euro’s per maand en ziet de tarieven elke maand stijgen, anderen krijgen aan het eind van het jaar geld terug omdat ze zo zuinig zijn geweest of duurzame investeringen hebben gedaan. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?