Steeds meer mannen gebruiken make-up
Het make-up-gebruik bij mannen neemt toe. Uit recent onderzoek blijkt dat de omzet voor cosmetica voor mannen toeneemt. Nu bekende mannen zich in het openbaar laten zien met een laagje op hun gezicht, is het tijd om navraag te doen bij de Nederlandse man. AD Magazine trok de stoute schoenen aan. Onderstaand artikel is dit weekend in de krant verschenen.
Delen per e-mail
De grootste misvatting op het gebied van make-up is dat je die altijd kunt zien. Make-up is zoveel méér dan felle kleuren lippenstift of dik opgebrachte oogschaduw. Goed aangebracht, kan een leek make-up niet eens zien zitten.
Deze trend heet ook wel nude skin. Het lijkt alsof de huid naakt is, maar in werkelijkheid worden vlekjes en oneffenheden onder een laagje make-up verstopt. Denk dan bijvoorbeeld aan concealer (ook wel bekend als 'camouflage') tegen donkere kringen, foundation tegen een oneven huidskleur en bronzers en matterende poeders om een glimmende huid tegen te gaan. Samen zorgen deze artikelen ervoor dat de huid er onberispelijk uitziet.
Typisch producten voor mannen die er graag goed verzorgd uitzien, zou je zeggen. En steeds meer mannen gebruíken make-up, maar meestal gebeurt dit nog stiekem.
''Ik loop er niet mee te koop," vertelt Jeroen (41). Die geen Jeroen heet, maar hij wil liever niet met z'n eigen naam op de site. ''Ik werk in de sales, een echte mannenomgeving. Voor mannen onder elkaar is het niet normaal dat je iets gebruikt om er beter uit te zien." In het geval van 'Jeroen' gaat het om een bronzer (voor een lekker kleurtje) en een getinte dagcrème (voor een frissere huid).
''Niets schokkends, maar in de koffiekamer wordt dit gezien als iets wat alleen homo's doen. Ik vertel ook niet dat ik vroeger weleens naar de zonnebank ging voor een kleurtje."
De reden voor Jeroen om make-up te gebruiken is heel simpel. ''Ik vind het belangrijk er gezond en verzorgd uit te zien. Ik werk tachtig uur in de week, soms zelfs wel honderd. Op een gegeven moment ga je dat echt wel aan mijn gezicht zien. Donkere kringen, pipse huid. Dit helpt."
Geen taboe
Voor Richard Booij (49) uit Dordrecht is het veel minder problematisch. ''Ik gebruik van alles om er jonger uit te zien. Verzorging en make-up trekken alles recht. Daar schaam ik me niet voor, het is bij iedereen uit mijn omgeving bekend en niemand doet er moeilijk over. In de jaren '80 gebruikte ik vaak oogpotlood. Ik had toen een punky stijl, het hoorde erbij."
Van zijn vrouw leerde hij hoe hij er met make-up (concealer, foundation en poeder) frisser uit kan zien. Als eigenaresse van een schoonheidssalon in Dordrecht waar ook mannen worden behandeld, weet ze als geen ander hoe verzorgd een man er met make-up uit kan zien. ''En het werkt," zegt Richard. ''Ik word vaak jonger geschat dan ik ben."
''In steden als Londen en Milaan is het wat normaler dat heteromannen make-up gebruiken.''
Ontwerpers Tom Ford en Marc Jacobs lanceerden vorig jaar een verzorgingslijn voor mannen waarin ook make-up is te vinden. Jacobs noemt dat liever 'unisex verzorging' dan mannenmake-up en zegt over zijn lijn: ''It's boy tested, girl approved''. Uitgetest op jongens, dus, en goedgekeurd door meisjes.
Tom Ford vindt het niet meer dan normaal dat mannen zich goed verzorgen en make-up hoort daar wat hem betreft bij. Hij gaat zelf de deur niet uit zonder bronzer. ''Ik gebruik het op de plekken die normaal gesproken worden geraakt door de zon nadat ik een potje tennis heb gespeeld. Ik ga met de kwast over mijn voorhoofd, mijn neus en mijn jukbeenderen'', zei hij tijdens de lancering. En over zijn concealer: ''Ik ken genoeg mannen - gay en straight - die de concealer van hun vrouw stelen. Nou en! Het zorgt er gewoon voor dat je er beter uitziet.''
Feestje
De Utrechter Maikel Kerseboom (21) doet er evenmin moeilijk over dat hij make-up gebruikt. Hij houdt er zelfs een blog over bij, maikelsmind.nl. Op het Youtube-kanaal met dezelfde naam staan instructiefilmpjes. ''Zo'n filmpje wordt meer dan vijfduizend keer bekeken en dat zijn echt niet alleen gays."
Maikel werkt in een parfumeriezaak. ''Ik zie vooral mannen die er representatief uit willen zien met make-up. Mannen die veel reizen en zakenmannen. Met een concealer zijn die donkere kringen onder hun ogen niet te zien. En in de zaak vertellen vrouwen weleens dat hun man hun poedertjes pakt, ''om zijn glim weg te werken als we een feestje hebben''.
''Wat ik zie is dat de mannen die met verzorging en make-up bezig zijn, daartoe vaak worden aangespoord - of geïnspireerd raken - door hun vrouw. In steden als Londen en Milaan is het wat normaler dat heteromannen make-up gebruiken. Hier gebeurt het vooral nog achter gesloten deuren.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Parkinsonpatiënt Simone (43) zoekt speld in hooiberg: een woning. ‘Makelaars lachen ons nog net niet uit’
Onder de naam ‘Woondroom Woerden’ zoeken Sven Terpstra (44) en zijn zusje Simone Terpstra-Vergeer (43) een huis waar ze met hun beide gezinnen kunnen wonen. De aanleiding voor deze zoektocht is echter eerder een nachtmerrie, want Simone heeft Parkinson. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
In vier uurtjes tijd melden tachtig belangstellenden zich voor dit eenvoudige koophuis
De stormloop op een ‘betaalbare’ tussenwoning in Hatert illustreert de gekte op woningmarkt in Nijmegen. Zaterdag 13 februari om 10.00 uur verschijnt Middachtenstraat 84 op Funda, binnen vier uur melden zich dik tachtig belangstellenden, terwijl er maar voor dertig bezichtigingen plek is. -
PREMIUM
Eigenaren van te slopen nieuwbouw lopen forse schulden op: 'Dit doet pijn'
Verrast waren ze niet, de eigenaren van de niet-voltooide woningen in het project Houtse Akker in Helmond. Dat hun huizen tegen de grond moeten, zat er wel aan te komen. „Maar toch doet dit natuurlijk pijn”, zegt woordvoerder John van der Kant.
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Woningzoekenden storten braaf meer dan 130.000 euro op rekening oplichters: ‘Mail met link is altijd nep’
Mensen die staan ingeschreven voor een huurwoning, worden nog altijd slachtoffer van online fraudeurs. Woningportalen waarschuwen voor nepmails uit naam van Woongaard of WoningNet. Ondanks de aanhouding van een verdachte, vorige maand, blijven er gedupeerden bij komen. -
PREMIUM
Jean Baptiste heeft een unieke woning met een tuin van 4500 m2: ‘We wonen pal naast het centrum’
Het huis ‘Onder de Beuken’ aan de Driebergseweg 3D in Zeist mag zich scharen onder de vele landgoederen die aan deze weg liggen. Met een eigen parktuin van ruim 4500 m2 en toch pal naast het centrum van Zeist is het een unieke woning.