Volledig scherm
© THINKSTOCK

'Sterilisatie vrouwen kan binnen paar minuten'

UpdateVrouwen die geen kinderen (meer) willen, verwachten vaak dat hun man zich laat steriliseren. Dat blijkt uit onderzoek van Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus (CASA). Wat echter minder bekend is, is dat sterilisatie bij vrouwen al binnen een paar minuten gebeurd kan zijn. Gynaecoloog Michel Vleugels vindt dat dit alom bekend moet worden.

Uit het onderzoek onder bijna 1500 Nederlanders is gebleken dat het vrijwel altijd de vrouw is die begint over sterilisatie. Het overleg vindt plaats in de slaapkamer en de mening van de vrouw is doorslaggevend. Bovendien raadpleegt 89 procent van de mannen alleen zijn vrouw als informatiebron over sterilisatie. Gynaecoloog Vleugels vindt dat voorlichting zich vooral moet focussen op vrouwen, zegt hij vandaag in De Telegraaf.

'Grote stap'
Vleugels introduceerde in 2001 de Essure-methode. Hierbij wordt een miniscuul veertje in de eileider geplaatst, die daarna binnen een paar weken dichtgroeit. Er komt geen verdoving aan te pas, alleen een kijkbuis en lauw water. 'Voor de een is het pijnloos, de ander voelt een soort menstruatiepijn.' De arts laat weten dat het wel om 'een grote stap' gaat. 'Het is zo voorbij, maar na afloop is er wel iets onomkeerbaars gebeurd en ben je je vruchtbaarheid kwijt'. Ongedaan maken is namelijk niet meer mogelijk. Wel kan een vrouw na plaatsing van het veertje zwanger worden via ivf.

Inmiddels zijn in Nederland 18.000 en wereldwijd 600.000 vrouwen via deze methode gesteriliseerd. In 2010 gebeurde 65 procent van de sterilisaties in ons land via de Essure-methode.