Volledig scherm
Yara, Eva en Lynn (vlnr) balen: 'Alsof wij slappe meisjes zijn.' © AD/Rob Voss

Stoere meiden geweigerd als hulppiet bij intocht Sint

De goedheiligman houdt het overzichtelijk. Je bent lief of je bent stout. De Intocht Commissie van Zuthphen heeft nog een andere voorwaarde gesteld, namelijk: jongen of meisje. Drie tienermeiden, die zichzelf al als hulppiet snoepgoed zagen rondstrooien, zijn afgewezen bij de intocht van Sinterklaas. 'Strooien met snoep is mannenwerk', stelt de commissie. De meiden voelen zich gediscrimineerd en balen. 'Pffff. Alsof wij slappe meisjes zijn!'

'Als kleine meisjes wilden we altijd al hulppiet worden. Telkens kregen we te horen dat we eerst op de middelbare school moesten zitten. Nu het dan eindelijk zover is, zegt het sinterklaascomité dat jongens voorgaan, omdat ze meer kracht hebben.' Lynn Salentijn (13) uit Zutphen en haar vriendinnetjes Yara Wendrich (12) en Eva van Oosten (12) vinden hun afwijzing stom en zelfs gemeen.

De jongedames meldden zich aan bij de plaatselijke Intocht Commissie. Daar kregen ze nul op het rekest. Meisjes mogen van de commissie alleen meedoen als muziek- of acrobatenpiet. Pure discriminatie, menen Lynn, Yara en Eva. 'Je moet lid zijn van die muziek- en turnvereniging en dat zijn wij niet. Wij willen ook alleen maar strooipiet worden', zeggen ze tegen het AD.

In het nauw
Omdat de Sint niet mag discrimineren, zo vinden ze, stuurden de drie vriendinnen een boze mail aan de burgemeester en gemeenteraad van Zutphen. 'Ik heb hier al heel wat sinterklaasintochten meegemaakt, maar incidenten met in het nauw gedreven of van pepernoten beroofde Zwarte Pieten zijn er nooit geweest,' zegt fractieleider Bert Jansen.

De Intocht Commissie weet zich van de prins geen kwaad. Discriminatie? 'We hebben zelfs twee allochtone hulppieten', is de reactie. Vrouwelijke strooipieten zijn er echter niet. 'Het strooien van pepernoten en snoepgoed is van oudsher een mannenaangelegenheid, omdat het daarbij vooral aankomt op fysieke kracht,' zegt voorzitter John Peter Murray.

Gewilde personen
De intocht in Zutphen trekt jaarlijks heel wat bekijks. Daarbij komt het wel een tot 'schermutselingen'. 'Strooipieten zijn gewilde personen om vast te pakken, omdat iedereen iets lekkers probeert te bemachtigen. We moesten de pietenpakken zelfs al laten verstevigen om te voorkomen dat ze scheuren', aldus Murray.

Volgens de voorzitter kunnen meisjes zich wel aanmelden, maar lijkt de kans op succes vrij klein. 'Je moet meerderjarig zijn en komt na aanmelding op een wachtlijst. Daarop staan al een mannetje of acht. Die moeten wel even geduld hebben, omdat de meeste strooipieten het jaren volhouden.' Van de aanmelding van Lynn, Yara en Eva weet hij niets.

De partij Burgerbelang Zutphen Warnsveld laat weten schriftelijke vragen te gaan stellen over wat ook zij bestempelt als discriminatie. Of dat zoden aan de dijk gaat zetten, valt nog te bezien. De gemeente kan naar eigen zeggen weinig doen. Maar... 'We zullen de zaak bespreken met Sinterklaas zelf', zegt woordvoerster Margreet Maarsingh.