Volledig scherm
In Dordrecht viel vorig jaar een 28 meter hoge boom op een woonhuis. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. © Thymen Stolk

Storm op komst: dit is wat je moet doen om schade aan je huis te voorkomen

De eerste grote storm van het jaar is op komst en krijgt met de voorspelde rukwinden van meer dan 100 kilometer per uur zelfs een naam. Met deze tips van het Rode Kruis wapen je je huis tegen de stevige rukwinden van de storm Ciara waardoor de schade (hopelijk) beperkt blijft. 

- Check of je dakpannen en dakgoten vastzitten.

- Tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.

- Zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn.

- De schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat.

- Haal je boodschappen vast in huis.

- Sluit ramen en deuren goed.

Storm of wateroverlast: wie bel je dan?

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112, meldt de brandweer. Denk aan instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of gevelplaten of een boom die dreigt over de openbare weg te vallen. Is er geen sprake van acuut gevaar en gaat het om schade aan de openbare ruimte, zoals een omgevallen boom in de berm, bel dan de gemeente. Is er een boom omgevallen in je tuin, dan onderneem je zelf actie. 

Schade?

Of je opstalverzekering de stormschade vergoedt, hangt af van de vraag of het wel om een storm gaat, meldt vergelijkingssite Independer. Officieel spreken we van storm vanaf windkracht 9. Een verzekeraar vindt al dat het stormt bij windkracht 7 (14 meter per seconde). Dat is een voordeel, want windkracht 7 is al hard genoeg om schade aan je huis te veroorzaken.

Heb je stormschade aan je woning? Meld dit dan direct bij je verzekeraar of tussenpersoon, adviseert Independer. Zij kunnen jou verder helpen. Eventueel geeft je verzekeraar of tussenpersoon aan of je noodvoorzieningen kunt treffen om de schade niet groter te laten worden. Ook zal er een expert langskomen om de schade op te nemen.

Daarom is het belangrijk om de ontstane stormschade niet direct op te ruimen. De expert van je verzekeraar of tussenpersoon die langskomt, wil de schade goed op kunnen nemen. Ga ook niet de schade zelf herstellen. Het schadeherstel moet altijd gebeuren in overleg met je verzekeraar of tussenpersoon.

Naar buiten?

Soms is het onvermijdelijk en moet je echt de deur uit. Ga je op de fiets, pomp je banden dan goed op, zodat je band minder veert en de weerstand laag blijft. En zorg ervoor dat je strak in het pak zit. Losse regenjacks kunnen alle kanten op waaien en als parachute werken. Uiteraard laat je je paraplu thuis.

Het is slim om je auto tijdens een storm uit de buurt van bomen te parkeren. Het liefst ook uit de buurt van daken waar dakpannen vanaf kunnen vliegen. Zet je fiets ergens stevig aan vast zodat deze niet kan wegwaaien of omvallen.

Storm Ciara uitgelegd door Weerplaza: