Tegeltuinen op de radar van gemeenten dankzij digitale kaart
De 140 gemeenten die zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek krijgen een digitale kaart waarop ze kunnen zien welke wijken de meeste tegeltuinen hebben. Op die manier kunnen ze gericht actie voeren voor meer groen in tuinen, een essentiële stap om de temperatuur naar beneden te krijgen en wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen.
,,Het is heftig dat opnieuw warmterecords worden verbroken. Het bevestigt de urgentie dat we ons met z'n allen beter tegen de hitte moeten wapenen en water beter moeten vasthouden”, zegt directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek. ,,Het watertekort van dit moment heeft ook te maken met het feit dat veel regen direct wordt afgevoerd via het riool, terwijl het beter zou zijn als het in de grond zakt.”
De digitale kaart en bijbehorende infographics zijn gemaakt door Cobra Groeninzicht, een bureau dat onder meer temperatuurkaarten, bomen- en groenheidskaarten levert aan gemeentelijke en provinciale overheden, waterschappen en non-profitorganisaties. Voor het eerst zijn 6,6 miljoen Nederlandse tuinen ‘op tegelniveau’ aan de hand van satellietbeelden geanalyseerd. Cobra heeft de kaart als cadeau met Stichting Steenbreek gedeeld.
Eerder werd er al een top vijf van gemeenten gepubliceerd waar de tegelterreur het grootste is. Met stip op nummer 1 staat Zwartewaterland, in de buurt van Zwolle. Daar is ruim 85 procent van de tuinen versteend. Het rijtje met ‘tegelgemeenten’ bestaat verder uit Urk, Raalte, Hattem, Elburg en Steenwijkerland. Gemiddeld gezien bestaat de Nederlandse tuin voor ruim een derde aan tegels.
Stralingstemperatuur
Meer groen in de steden en dorpen verbetert het milieu, zorgt voor een rijkere biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes, zo somt de universiteit van Wageningen op. Onderzoek toont aan dat de stralingstemperatuur in parken tot wel 12 graden lager ligt dan die op pleinen in de stad. Om die reden is Stichting Steenbreek in 2015 aan de slag gegaan met om te beginnen vijf gemeenten om tegels te verruilen voor planten, bomen of gras. Inmiddels zijn 140 van de 350 Nederlandse gemeenten aangesloten. Er worden talloze campagnes gevoerd, acties verricht en doelen gesteld om ook in de openbare ruimte steen te verruilen voor groen.
,,Deze kaart richt zich echter enkel op de tuinen van inwoners”, aldus Van Dijk. ,,Dankzij het gebruik van data weten we veel beter dan vijf jaar geleden waar de problemen liggen. Gemiddeld is 40 procent van de ruimte in een gemeente privé-eigendom. In steden vaak nog veel meer. We hebben de eigenaren van tuinen dus echt nodig om water beter vast te houden en extreme hitte te dempen op momenten dat dat nodig is. Ik heb zelf een geweldige ‘groene parasol’ in de tuin en voel hoe lekker dat kan zijn de afgelopen week. Het is dus ook in het belang van bewoners zelf dat hun tuin niet uitsluitend uit tegels bestaat.”
Ik heb zelf een geweldige ‘groene parasol’ in de tuin en voel hoe lekker dat kan zijn de afgelopen week.
‘Geen tegeltaks’
Hoe gemeenten omgaan met de aangeleverde data, is aan hen zelf, zo stelt Van Dijk. ,,Het is geen openbare data. Wel hebben we ook infographics per wijk beschikbaar die bijvoorbeeld in de publiciteit of door gemeenteraden gebruikt kunnen worden. Wat ons betreft is bewustwording, verleiding en aansporing de manier om de leefomgeving te vergroenen. In het buitenland zijn er wel voorbeelden dat de data ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een tegeltaks, maar daar zijn wij niet voor. Ik heb ook het gevoel dat de boodschap steeds beter valt en dat mensen zelf gaan inzien dat het ook comfort biedt.”
Joop Spijker van Wageningen Environmental Research doet onderzoek naar verstening in tuinen en noemde de acties eerder op deze site ‘soft’. ,,Je hebt geen stok achter de deur om te veranderen, legde Spijker uit. Vooral in armere wijken is het lastig om mensen te bewegen om minder tegels toe te passen.” In Nederland is er slechts één gemeente die de regels ook heeft aangepast. In enkele Amsterdamse wijken mag maximaal een derde van de tuin uit tegels bestaan. Spijker ziet overigens ook geslaagde projecten zonder dwang. ,,De kracht zit in het gezamenlijk aanpakken van dit probleem, want veel mensen moeten meedoen om dat ook in de percentages terug te zien.”
Ook de Nederlandse huizen zijn niet goed voorbereid op een warmer klimaat. Bekijk in de video hieronder wat er moet gebeuren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Zomerslapers laten in de winter de zon schijnen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Energieleveranciers waarschuwen om maandbedrag niet te verlagen: 'Willen dat mensen overeind blijven’
De energierekening wordt dit jaar evenzeer gevreesd als de blauwe envelop van de fiscus. Maar hoe erg het ook wordt, verlaag het nieuwe hoge maandbedrag niet, zo waarschuwen energiebedrijven. -
Tuinen in kwetsbare wijk Amsterdam mogen maar voor helft uit tegels bestaan
Een tuin waar het groen volledig plaatsmaakt voor steen? In Amsterdam Oud-West is dat bijna verleden tijd. Daar mogen tuinen straks voor maximaal de helft worden betegeld. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?
-
5
CBS: Stijging huizenprijzen naar laagste niveau in bijna een jaar
De stijging van de huizenprijzen is in juni flink afgezwakt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalden huizenkopers nog altijd beduidend meer dan een jaar eerder voor een bestaand koophuis, maar de prijstoename was wel de laagste sinds juli vorig jaar. -
PREMIUM
Tegelterreur in tuinen het grootst in dit dorpje bij Zwolle
Tuintegeltaks, beloning voor groen, zaadjes planten om tegels te weren: talloze initiatieven passeerden de voorbije jaren de revue. De vele tegels die zorgen voor slechte afwatering en meer hitte moeten onze tuin uit, maar dat lijkt niet te lukken. Opvallend genoeg domineert het Oosten van Nederland in de landelijke tegeltuin-top 10. Waarom komt er maar geen einde aan de tegelterreur? -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.