'Terugdraaien van hogere energietaks lijkt een loze belofte'
Als het kabinet de flink verhoogde energietaks terugdraait, kost dat wel 1,1 miljard euro, becijfert Michiel Spanjers, fiscalist en voormalige rechterhand van ex-staatssecretaris en minister van Financiën Jan-Kees de Jager in een nieuw wetenschappelijk artikel. Hij vermoedt dat het een loze belofte blijkt.
Delen per e-mail
De fors gestegen energienota zorgde eerder dit jaar voor commotie. Nederlanders betalen dit jaar ruim 300 euro meer aan gas en licht, vooral door hogere belastingen. Nadat het CBS cijfers van prijsvergelijkers als gaslicht.com bevestigde, beloofde premier Rutte vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart de verhoging ongedaan te maken.
Terugdraaien gaat het kabinet echter veel geld kosten, schrijft fiscalist Michiel Spanjers deze week in Weekblad Fiscaal Recht. Hij becijferde op basis van begrotingsstukken dat het kabinet de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) voor huishoudens dit jaar met 900 miljoen euro heeft verhoogd. ,,Dat is 1,1 miljard inclusief omzetbelasting. De belofte van belastingverlaging is vervolgens tien weken na inwerkingtreding van die verhoging gedaan."
Verhoging van tafel?
Het kabinet wekt zo de indruk de gehele verhoging van 1,1 miljard van tafel te halen, stelt Spanjers. Probleem is volgens hem dat het kabinet dat via de Opslag Duurzame Energie wil doen. Deze ODE is een bedrag dat burgers en bedrijven jaarlijks bovenop hun nota krijgen om de vergroening van onze energievoorziening te bekostigen. Bedrijven moeten meer ODE gaan betalen en burgers minder.
De ODE brengt jaarlijks voorlopig weinig geld in het laatje, minder dan 2 miljard euro, stelt Spanjers, tussen 2007 en 2010 politiek adviseur van CDA-staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager. ,,Dat gaat evenwel niet lukken met wat gesleutel in de voor wat betreft budgettaire omvang nog relatief bescheiden ODE, tenzij algehele afschaffing voor huishoudens aan de orde is."
Loze belofte
Je kunt een olifant wel een muis noemen, maar daardoor gaat het beest niet opeens uit zijn slurf piepen
Al met al acht de fiscalist de kans groot dat premier Rutte een loze belofte heeft gedaan. ,,Het kabinet heeft er nog een hele zware (budgettaire) dobber aan om de belofte van een belastingverlaging op de energierekening aan de kiezers daadwerkelijk gestand te doen.”
Spanjers bekritiseert in zijn artikel in het Weekblad Fiscaal Recht ook de onnavolgbare wijze waarop het kabinet de ODE heeft ingericht. Hoewel het overduidelijk een belasting is, staat deze inkomstenbron niet zo in de rijksbegroting. Al met al moffelt het kabinet deze ODE weg, stelt Spanjers, die spreekt van een staaltje interdepartementale machtspolitiek. ,,Met de ODE is voor het ministerie van Economische Zaken een eigen inkomstenbron gecreëerd voor de eigen uitgaven", aldus Spanjers.
Hij waarschuwt dat de CO2-belasting waaraan het kabinet nu werkt, straks ook zo wordt weggemoffeld. Spanjers komt tot die conclusie nu staatssecretaris Menno Snel van Financiën tot nu toe in geen enkel kabinetsstuk wordt betrokken bij de vormgeving en uitwerking van de CO2-taks. ,,Een slechte zaak. Je kunt een olifant wel een muis noemen, maar daardoor gaat het beest niet opeens uit zijn slurf piepen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Nederland heeft nog lange weg te gaan: gasverbruik stijgt
Hoewel Nederlandse huishoudens steeds minder elektriciteit consumeren, is er op het gebied van gasverbruik nog weinig beweging. Vorig jaar werd in huis zelfs meer gestookt dan het jaar ervoor. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Kartonnen spelcomputers helpen Ikea-klanten bij uitzoeken nieuw tv-meubel
Ben je op zoek naar een nieuw televisiemeubel? Dan is misschien wel de belangrijkste vraag of de apparatuur erin of erop past. Met name de grote spelcomputers kunnen de keuze in woonwinkels bemoeilijken. Ikea-vestigingen in de Verenigde Staten helpen een handje.
-
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
Grote steden vragen minister: ‘Laat ons malafide verhuurders aanpakken’
Dat een groot deel van de huizen in de vijf grootste steden door beleggers en malafide pandjesbazen worden opgekocht is de gemeenten een doorn in het oog. Ze willen een hardere aanpak door het kabinet. -
Superbatterij kan duurzame energie in huis omzetten in warmte
Wetenschappers vinden steeds betere oplossingen voor het grootste probleem rond duurzame energie in huis. Wind- en zonne-energie bleken de laatste jaren erg moeilijk op te slaan voor momenten waarop de zon niet schijnt of het nauwelijks waait. In Nederland is nu een warmtebatterij op basis van zout ontwikkeld, waarin energie kan worden bewaard.