Thuisblijvers schrikken inbrekers af: in alle provincies minder delicten
KaartInbrekers sloegen tijdens de herfst- en wintermaanden fors minder vaak hun slag in woningen. Van oktober vorig jaar tot en met maart dit jaar registreerde de politie zo’n 13.500 woninginbraken, tegenover meer dan 22.000 in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling van zo’n 40 procent, blijkt uit recent bijgewerkte politiecijfers.
Dataplatform Local Focus heeft de cijfers in kaart gebracht en merkt op dat in alle provincies het aantal inbraken is gedaald. In Limburg halveerde het aantal inbraken bijna. Van de twintig grootste gemeenten steeg het aantal woninginbraken alleen in Zoetermeer. Haarlem en Zwolle telden de afgelopen maanden relatief de minste inbraken, Eindhoven en Breda juist de meeste.
In bijna negen op de tien gemeenten daalde het aantal woninginbraken in de afgelopen wintermaanden ten opzichte van een jaar eerder. Toch zijn er ook gemeenten waar meer inbraken geregistreerd werden, waaronder Alphen aan den Rijn en Baarn.
Meer mensen thuis
Volgens een woordvoerder van de politie zijn de dalende cijfers het gevolg van het feit dat er meer mensen thuis zijn vanwege de coronapandemie. ,,Inbrekers worden ook sneller gepakt omdat ze meer zichtbaar zijn. Dat zien wij terug in de analyse van de heterdaadarrestaties”, aldus de politiewoordvoerder. ,,Ook het oplossingspercentage is afgelopen jaar gestegen.”
Er is al langer een verschuiving zichtbaar naar criminele activiteiten op het internet. Cybercrime, zoals het wordt genoemd, nam afgelopen jaar met maar liefst 127 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.
Toch ziet de politie het als een positieve trend dat ongenode gasten minder vaak een huis binnendringen, met alle ellendige impact die het kan hebben op bewoners. Waar er in 2012 nog bijna 100.000 (pogingen tot) inbraken waren, was dat in 2018 al gehalveerd. ,,De daling is te verklaren door jarenlange campagnes van de overheid en verzekeraars. Er is meer bewustzijn en mensen doen meer om een inbraak te voorkomen”, zei inbraakexpert Youri van der Avoird eerder in een interview met deze site. Zo is het hang- en sluitwerk bij veel huizen aanzienlijk verbeterd en is er meer toezicht van buurtpreventieteams en camera’s.
Hoe bescherm je jezelf tegen woninginbraak?
1. Dekking checken
Heb je kostbaarheden zoals kunst, antiek, sieraden, mooie muziekinstrumenten of verzamelingen? Kijk dan goed naar de dekking die je inboedelverzekering biedt. De premies lopen niet ver uit elkaar, maar de dekking op kostbaarheden kan duizenden euro’s schelen. Als de waarde van kostbaarheden erg hoog is, kan de verzekeraar eisen dat je extra voorzorgsmaatregelen treft tegen diefstal, zoals een kluis of het voldoen aan de eisen van het politiekeurmerk (zie tip 6).
2. Erfenis melden
Heb je afgelopen jaar een erfenis gekregen, dan is het belangrijk om dit aan je verzekeraar te laten weten, zodat je het verzekerd bedrag omhoog kan brengen. Daar hoort dan ook een nieuwe premie bij. Doe je dit niet, dan loop je risico dat je bij schade een lagere uitkering krijgt dan je verwacht.
3. Bonnen digitaal opslaan
Zorg dat je bonnen van kostbaarheden digitaal en online opgeslagen zijn. Dan weet je zeker dat je ze, indien nodig, kunt laten zien aan de verzekeraar.
4. Politie bellen
Doe bij inbraak altijd aangifte en repareer schade niet voordat de politie is geweest. Als je toch iets repareert, maak dan altijd foto’s van de schade.
5. Verhuizing doorgeven
Ben je verhuisd? Zorg dan dat je binnen een maand een adreswijziging doorgeeft aan je verzekeraar. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat een verzekeraar je niet volledig uitbetaalt bij schade.
6. Politiekeurmerk verkrijgen
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgt de woning alleen als deze aan bepaalde eisen voldoet. Dit zijn eisen op het gebied van sloten op deuren en ramen, en sociale veiligheid rond jouw woning. Als je het keurmerk hebt, dan bieden veel verzekeraars korting op je inboedelverzekering, soms tot wel 20 procent.
Meer weten over inboedelverzekeringen? Kijk dan bij Independer. Wil je ook nog tips over het beveiligen van je huis? Kijk dan de video hieronder, waarin een oud-inbreker uitlegt waar je op moet letten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Gerry (58): ‘Ik weiger om in de winter in een dikke trui op de bank te gaan zitten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerry van Campen (58) uit Nijmegen. -
Hypotheker: hypotheekbedrag voor het eerst in jaren omlaag
Het bedrag dat mensen lenen voor de aankoop van een huis loopt voor het eerst in zeker drie jaar gemiddeld wat terug. Dat meldt De Hypotheker, die zich baseert op eigen cijfers over hypotheekaanvragen. De keten van hypotheekadviseurs ziet hierin een nieuw teken dat de woningmarkt begint af te koelen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Schoonmaaktip van de week
Zo ruim je de poep van vliegen en andere dieren in en rond het huis netjes op
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: ongenode gasten die bijvoorbeeld poep achterlaten. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
vraag 't vtwonen
Ronde vormen, echt óveral ronde vormen in het interieur
De ronde vormen in het interieur blijkt geen hype, maar een langdurige trend. Het begon met een salontafel en een vloerkleed, maar inmiddels mag bijna alles rond zijn, constateert vtwonen-stylist Liza Wassenaar. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
Jumbo-baas Frits van Eerd wil gigantische villa bouwen in ruil voor natuurbeheer
Frits van Eerd wil een nieuw droomhuis bouwen in de Heeswijkse bossen. De villa moet het centrum worden van Bernehoeve, een 28 hectare groot landgoed dat de Jumbo-topman in een kwart eeuw bij elkaar gespaard heeft rondom zijn huidige woning.