Volledig scherm
PREMIUM
'Je kunt geen volkszanger spelen. Je bént het.' © Maarten Corbijn

Tino Martin: ‘Als je mij niet kent, heb je onder een steen gelegen’

InterviewHij komt nog altijd mensen tegen die nooit van hem hebben gehoord. Toch ontving Tino Martin al twee Edisons en trad hij op in Carré en Ziggo Dome. ,,Ik weerspiegel het volk. Ik ben niet dun, niet dik, niet knap, niet lelijk. Ik ben een van hen.’’

Quote

Ik kom dagelijks op plaatsen waar mensen nog nooit van mij hebben gehoord. Ik vraag me af hoe dat kan

Het is druk backstage bij het Festival van het Levenslied in Tilburg. Op het trapje naar het podium verbazen twee gastvrouwen van sponsor Jack’s Casino zich over de artiest. Een aimabele jongen. Gestoken in het wit, het overhemd iets te ver open, stoppels van een paar dagen en het zweet dat zich ophoopt op de slapen en in de krullen in de nek. Hij heeft net opgetreden en gaat nu van foto naar foto. ,,Ik ken hem niet”, zegt de ene vrouw. ,,Ik wel, maar ik wist niet dat-ie zó groot was”, antwoordt de ander.

Die aimabele jongen is Eduard Martinus Kattenberg, alias Tino Martin. Leeftijd: 34 jaar. Beroep: volkszanger. Een echte, benadrukt hij, refererend aan de sieraden én littekens die hij verzamelde in het leven. Met het geluk van zijn doorbraak, de liefde van zijn vriendin, maar ook de scheiding van zijn ouders, de moeizame weg naar de top en, nog maar twee maanden geleden, de dood van zijn zus. ,,Je kunt geen volkszanger spelen, je bént het. Ik heb lief en leed meegemaakt. Dat voelt het publiek.”

Dat publiek drukte hem de afgelopen twee jaar massaal aan de borst. Het Circustheater en Carré waren begin dit jaar in twee minuten uitverkocht en vanavond speelt hij voor een vol Ziggo Dome. ,,Je moet wel onder een steen hebben gelegen wil je mij de laatste twee jaar niet op televisie hebben gezien of ergens hebben zien optreden. Toch kom ik dagelijks op plaatsen waar mensen nog nooit van mij hebben gehoord. Ik begin me af te vragen hoe dat kan.”